SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Bezglutenowa zupa tom yam: idealna dla alergików

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej na pewno zainteresuje się orientalna zupa tom yam, zrobiona na bazie świeżego bulionu bez niezdrowej soli. Wonna trawka cytrynowa i liście limonki…

Bezglutenowa zupa tom yam: idealna dla alergików

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej na pewno zainteresuje się orientalna zupa tom yam, zrobiona na bazie świeżego bulionu bez niezdrowej soli.  Wonna trawka cytrynowa i liście limonki, kupione w sklepie z orientalną żywnością, dodają świeżości temu daniu. Osoby uczulone na owoce morza mogą zamienić krewetki na kurczaka. Dwie piersi należy pociąć na płaty i  dodać do potrawy na etapie 3.

 

Składniki:

 

115 g makaronu ryżowego
2 łyżeczki  oleju roślinnego
korzeń imbiru (2,5 cm), obrany i drobno pokrojony
2 oczyszczone łodygi trawki cytrynowej, drobno pokrojone
1 czerwona papryka chili, drobno pokrojona
1.4 l domowego bulionu z kurczaka
4 liście limonki
140 g małych grzybów, grubo pokrojonych
85 miniaturowych kolb kukurydzy pokrojonych w plasterki
4 dymki, drobno pokrojone
280 g ugotowanych i obranych krewetek tygrysich, z ogonkami
3 łyżki sosu rybnego
Sok 2 limonek

 

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

 

2. Rozgrzej olej w dużym rondlu, dodaj imbir, trawkę cytrynową i chili, smaż 1 minutę. Dolej bulion, wrzuć liście limonki, grzyby, kukurydzę i dymkę. Zagotuj, a potem zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.

 

3. Dołóż makaron, krewetki, sos rybny i sok limonek, gotuj jeszcze 2 minuty. Dodaj kolendrę . Wyjmij liście limonki, rozlej zupę do 4miseczkek, posyp cebulą i chili.

 

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena