SZUKAJ
Zdrowie
0

Chrom może uchronić przed cukrzycą. Jakie jest zapotrzebowanie naszego organizmu na ten pierwiastek i w jakich produktach go znajdziemy?

Ten pierwiastek śladowy jest niezbędny dla wzrostu i utrzymania zdrowia. Niektórzy uważają, że pomaga w odchudzaniu, jest budulcem mięśni, leczy cukrzycę i chroni …

Chrom może uchronić przed cukrzycą. Jakie jest zapotrzebowanie naszego organizmu na ten pierwiastek i w jakich produktach go znajdziemy?

Ten pierwiastek śladowy jest niezbędny dla wzrostu i utrzymania zdrowia. Niektórzy uważają, że pomaga w odchudzaniu, jest budulcem mięśni, leczy cukrzycę i chroni przed chorobami serca, ale nie jest pewne, czy ma aż tak wszechstronne działanie.

Chrom występuje w kilku postaciach chemicznych. Preparaty zawierają zazwyczaj pikolinian chromu lub polinikotynian chromu. Inny związek chromu znajduje się w drożdżach piwnych. Ponieważ pożywienie przeciętnego człowieka zawiera mało tego minerału, warto pomyśleć o jego niedoborów preparatami.

D

Działanie

Chrom „uzupełnia” działanie insuliny, hormonu, który transportuje glukozę zawarta we krwi do komórek, gdzie jest ona spalana i dostarcza organizmowi energii. Kiedy organizm ma dość chromu, wykorzystuje skutecznie insulinę i stężenie glukozy we krwi utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Chrom ułatwia także rozkład tłuszczów i białek.

Dostarczanie organizmowi odpowiednich dawek chromu może uchronić przed cukrzycą osoby, których organizmy są mało wrażliwe na insulinę. Zaburzenie to sprawia, że organizm jest mniej wrażliwy na działanie insuliny, więc trzustka musi wytwarzać jej coraz więcej, by utrzymać stężenie glukozy na właściwym poziomie. Kiedy trzustka przestaje nadążać, rozwija się cukrzyca typu II. Podawanie chromu może temu zapobiec, ponieważ organizm zaczyna wówczas lepiej wykorzystywać insulinę. Pierwiastek ten pomaga też rozkładać tłuszcze, może więc ograniczyć stężenie LDL – „złego” cholesterolu i zwiększyć stężenie HDL – „dobrego” cholesterolu – zmniejszając ryzyko chorób serca.

Chrom może przynosić ulgę w przypadkach bólów głowy, w stanach rozdrażnienia i w innych objawach hipoglikemii, czyli zbyt małego stężenia glukozy w krwi, ponieważ zapobiega on zmniejszeniu stężenia glukozy poniżej normy. U osób cierpiących na cukrzycę można regulować stężenia glukozy we krwi. Najbardziej kontrowersyjne są opinie na temat wpływu chromu na odchudzanie i przyrost masy mięśniowej. Choć pewnie badania wykazują, ze duże dawki pikolinianu chromu mogą ułatwić zrzucanie nadwagi i zwiększać masę mięśniową, inne tego nie potwierdzają. Wydaje się natomiast oczywiste, że mikroelementy w połączeniu z właściwą dietą i ćwiczeniami fizycznymi są zalecane osobom starającym się pozbyć nadwagi. Wyjaśnienie roli chromu w tym procesie wymaga dodatkowych badań.

Z

apotrzebowanie organizmu

Nie istnieje norma określająca zalecaną dzienną dawkę chromu, jednak naukowcy uważają, że od 5 do 200 µg dziennie wystarcza, by nie powstał niedobór tego mikroelementów u dorosłych. Nawet najzdrowszy sposób odżywiania nie zapewnia jednak organizmowi 200 µg.

Niedobór chromu może spowodować, że organizm nie będzie mógł skutecznie wykorzystać glukozy. Brak chromu najprawdopodobniej nie jest przyczyną cukrzycy, jednak może przyśpieszyć jej wystąpienie uosób z takimi skłonnościami. Ponadto niedobór chromu może wywołać lęki, pogorszyć metabolizm aminokwasów oraz zwiększy stężenie cholesterolu i trójglicerydów.

Nadmiar: Preparaty zawierające chrom nawet w dużych dawkach nie wywołują żadnych skutków obocznych. Istnieją jednak obawy, że bardzo duże dawki mogą upośledzić przyswajanie żelaza i cynku. Można temu w większości przypadków zaradzić, zażywając dodatkowo preparaty zawierające te ważne pierwiastki.

S

tosowanie

Dawkowane: Chrom jest zazwyczaj sprzedawany w dawkach po 200 µg, co jest jednocześnie maksymalną zalecaną dawką. Tyle należy go przyjmować profilaktycznie, przy odchudzaniu i aby zwiększyć skuteczność działania insuliny.

Sposób użycia: Chrom należy zażywać w dawkach po 200 µg podczas jedzenia lub popijać dużą ilością wody, by zmniejszyć podrażnienie żołądka. Chrom jest lepiej wchłaniany, gdy przyjmuje się go z pokarmami bogatymi w witaminę C  lub z witaminą C w tabletkach. Preparaty zawierające węglan wapnia mogą utrudniać jego przyswajanie przez organizm. Nie należy zwierzyć zapewnieniom na ulotkach, że jeden ze związków chromu – pikolinian lub polinikotynian – wchłania się lepiej niż drugi. Nie istnieją wiarygodne badania potwierdzające te twierdzenia.

Bogatym źródłem chromu są zboża pełnoziarniste, ziemniaki, suszone śliwki, masło fistaszkowe, orzechy, owoce morza i drożdże piwne. Chuda żywność zawiera zazwyczaj więcej chromu niż tłusta.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *