SZUKAJ
Zdrowie
0

Co jeść aby zwalczyć niestrawność?

Zapewne kiedyś każdy z nas doświadczył niestrawności. Do najczęstszych jej przyczyn zalicza się lekki stan zapalny błony śluzowej żołądka, związany np. ze zwiększonym wydzielaniem soku żołądkowego, nadużywaniem alkoholu, czy infekcją. Co jeść aby zwalczyć niestrawność?..

Co jeść aby zwalczyć niestrawność?

Zapewne kiedyś każdy z nas doświadczył niestrawności. Do najczęstszych jej przyczyn zalicza się lekki stan zapalny błony śluzowej żołądka, związany np. ze zwiększonym wydzielaniem soku żołądkowego, nadużywaniem alkoholu, czy infekcją. Co jeść aby zwalczyć niestrawność?

1. Herbatka z mięty zawiera substancje ułatwiające skurcze jelit. Herbatki z mięty i piętrzy pieprzowej, produkowane ze świeżych liści, ułatwiają trawienie, dlatego warto je pić po szczególnie obfitych posiłkach. Ponadto łagodzą objawy mdłości.
2. Kardamon zapobiega problem żołądkowym, takim jak niestrawność, wzdęcia, skurcze żołądka oraz łagodzi odbijanie i bekanie. Kardamon ma delikatny, korzenny smak i ze względu na to jest dodawany do słodkich potraw, jak budynie ryżowe, ciastka oraz biszkopty. Jednak najlepszym sposobem na wykorzystanie jego dobroczynnych właściwości jest picie wywaru z kardamonu po posiłkach.
3. Koper włoski również ułatwia trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Herbatka z kopru pomaga przy odbijaniu się mdłościach. W Indiach używa się prażone ziarna kopru po posiłkach, aby uniknąć nieświeżego oddechu. Niektóre uważają, że koper stymuluje miesiączkowe , toteż nie powinny go używać kobiety ciężarne.
4. Miód Manuka wywarzany z nektarów kwiatów drzewa manuka z Nowej Zelandii. Ma on właściwości antybakteryjne. Jedna jego łyżeczka po każdym posiłku, a także jedna przed snem pomagają na wrzody żołądka i zabijają szkodliwe bakterie.
5. Imbir pomaga poradzić sobie z mdłościami także ciążowymi oraz w chorobie lokomocyjnej. Można żuć kandyzowany imbir, pić piwo imbirowe, a także herbatkę imbirową. Można bardzo łatwo przyrządzić ją samemu, ucierając jeden centymetr świeżego korzenia imbiru i zalewając go wrzątkiem. Po 10 minutach napój jest gotowy do wypicia.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!