SZUKAJ
Kulinaria
0

Coś na ząb. Makaron z oliwkami i bazylią

Dziś mamy dla Was przepis na klasyczne włoskie danie z makaronu- tym razem z muszelek. Wygląda równie dobrze jak smakuje. Podaje się je z sałatką pokropioną oliwą i sokiem z cytryny…

Coś na ząb. Makaron z oliwkami i bazylią

Dziś mamy dla Was przepis na klasyczne włoskie danie z makaronu- tym razem z muszelek. Wygląda równie dobrze jak smakuje. Podaje się je z sałatką pokropioną oliwą i sokiem z cytryny

.[/vc_column_text]

Składniki:
350 g makaronu muszelki
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 duża cebula, drobno pokrojona
1 zielona papryka, pokrojona w kostkę,
1 ogórek pokrojony w talarki
425 g czerwonej fasoli z puszki (bez cukru i soli), odsączonej
2 łyżeczki suszonego oregano
15 g listków bazylii, porwanych na kawałki
100 g czarnych oliwek bez pestek
Sól i czarny pieprz
Do przybrania
100 g pomidorów koktajlowych cherry przeciętych na pół
Całe listki bazylii

Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.
2. W tym czasie rozgrzej na dużej teflonowej patelni oliwę. Dodaj czosnek, cebulę i zieloną paprykę. Smaż 5-7 minut, aż zmięknie.
3. Daj fasolę, oregano, kawałki listków bazylii i oliwki; podgrzewaj mieszając przez kilka minut.
4. Dodaj ugotowany makaron, zamieszaj delikatnie i dopraw do smaku.
5. Podawaj na gorąco, udekoruj połówkami pomidorów i listami bazylii.

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *