SZUKAJ
Zdrowie
0

Cukier to cichy zabójca. Oto 14 powodów, dla których warto się z nim pożegnać

Podczas jednego roku człowiek spożywa ok. 200 szklanek cukru, co łącznie daje wyniki aż 50 kilogramów tej białej substancji! Brzmi przerażająco? Nie od dziś wiadomo, że nadmiar spożywanego cukru….

Cukier to cichy zabójca.  Oto 14 powodów, dla których warto się z nim pożegnać

Podczas jednego roku człowiek spożywa ok. 200 szklanek cukru, co łącznie daje wyniki aż 50 kilogramów tej białej substancji! Brzmi przerażająco? Nie od dziś wiadomo, że nadmiar spożywanego cukru obniża odporność, zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka, prowadzi do otyłości, oraz przyspiesza starzenie się skóry. Mimo wszystko, wciąż po niego sięgamy i nie wyobrażamy sobie życia bez słodkich przyjemności. Jeśli nazbyt często ulegasz cukrowej pokusie powinieneś przekonać się, jakie mogą być tego następstwa.

Cukier nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią”. Mimo, że używamy tego stwierdzenia w naszych głowach nie zapala się czerwone światło. Dwie łyżeczki cukru do herbaty, kawy, niestety w naszych ulubionych napojach jest go znacznie więcej. Jesteśmy świadomi, że jest to produkt niezdrowy, który w bardzo niekorzystny sposób wpływa na funkcjonowanie całego organizmu. To, że tuczy – to fakt oczywisty. Chodzi tutaj głównie o cukier zawarty w napojach kolorowych – gazowanych, słodyczach, ciastkach, lodach oraz produktach przetworzonych. Musimy jednak pamiętać, że nie każdy cukier to zło. Fruktoza, cukier zawarty w owocach ma zupełnie innych wpływ na nasze zdrowie. Trudno jest ograniczyć cukier, a co  dopiero z niego zrezygnować. Wiążę się to ze zmianą naszych codziennych przyzwyczajeń, upodobań, czegoś co daje nam przyjemność. Jest to jednak tylko chwilowa satysfakcja. Biały cukier to pułapka, za którą chowa się otyłość, nadwaga, a w konsekwencji wiele niebezpiecznych chorób.

Fot: Pinterest

Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do:

1.Przyśpieszenia procesu starzenia się skóry.
2. Osłabienia wzroku.
3 . Uszkodzenia nerek.
4. Obniżenia odporności.
5. Zwiększenia ryzyka wstąpienia zawału i innych chorób serca.
6. Wystąpienia cukrzycy typu II.
7. Wypadania włosów.
8. Zwiększenia prawdopodobieństwa zachorowalności na raka.
9. Otyłości.
10.Rozregulowania gospodarki hormonalnej.
12.Powstania próchnicy.
13. Wzrostu złego cholesterolu.
14. Złego samopoczucia.

Przeprowadzone badania wykazały, że znana na całym świecie biała substancja powoduje, iż wątroba wytwarza większą ilość kwasu moczowego, co prowadzi do wysokiego ciśnienia krwi, a jednocześnie głównej przyczyny śmierci na całym świecie – chorób serca i udarów mózgu. Przyczynia się również do znacznego wzrostu złego cholesterolu. Nie uważasz, że nadszedł czas, by się z nim pożegnać.

Jak wyeliminować cukier z diety?

Jeśli jednak nie potrafisz z niego zrezygnować od razu, to metodą małych kroków spróbuj go ograniczyć do minimum. Jak to zrobić? Nie będziemy oszukiwać, na pewno nie będzie to łatwe, chociażby dlatego, że w dzisiejszych czasach ciężko znaleźć produkty spożywcze, którego nie zawierają cukru. Zacznij od rzeczy oczywistych, postaraj się ograniczyć słodycze, napoje gazowane. Soki zamień na wodę i unikaj przetworzonej żywności. Na początku może to być spore wzywanie, jednak z biegiem czasu Twój organizm przyzwyczai się do nowego stylu życia. I z dnia na dzień będzie Ci łatwiej. Gdy najdzie się ochota na słodycze, sięgaj po warzywa i owoce. Bogate w cukry naturalne przekąski pomogą Ci pokonać cukrowy głód. Pamiętaj, by odejść od słodzenia kawy i herbaty. Wiemy, że nie jest to łatwe, tym bardziej, że od dzieciństwa towarzyszy nam te dwie przysłowiowe łyżeczki. Zawsze możesz sięgnąć po słodziki, my jednak tego nie polecamy. Będziesz zaskoczony, jak Twój organizm i samopoczucie się zmieni,  po wprowadzeniu nawet drobnych ograniczeń, co do spożywanego cukru. Trzymamy kciuki!

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena