SZUKAJ

 

Zdrowie
0

Cynk – pierwiastek, którego potrzebuje każda komórka naszego ciała

Każda komórka naszego ciała potrzebuje cynku, a większość z nas nie otrzymuje odpowiednich ilości tego pierwiastka. Jest on składnikiem wielu enzymów oraz jest niezbędny, żeby układ odpornościowy mógł skutecznie zwalczać infekcje, nawet zwykłe przeziębienie…

Cynk – pierwiastek, którego potrzebuje każda komórka naszego ciała

Każda komórka naszego ciała potrzebuje cynku, a większość z nas nie otrzymuje odpowiednich ilości tego pierwiastka. Jest on składnikiem wielu enzymów oraz jest niezbędny, żeby układ odpornościowy mógł skutecznie zwalczać infekcje, nawet zwykłe przeziębienie. Cynk występuje między innymi w kościach, skórze, nerkach, wątrobie, trzustce, oczach i, u mężczyzn w prostacie. Jest go sporo w pokarmach zwierających dużo białka, np. w mięsie i rybach. Organizm nie wytwarza ani nie magazynuje cynku, dlatego musi on być stale dostarczany z zewnątrz.

D

ziałanie:

Cynk jest niezbędnie potrzebny do setek reakcji zachodzących w organizmie, począwszy od wzrostu komórek, a skończywszy na dojrzewaniu płciowym i reakcjach odpornościowych. Jest również konieczny, aby zmysły smaku i powonienia mogły prawidłowo działać. Dlatego każdy, kto zażywa preparaty wielowitaminowe, powinien się upewnić, czy zawierają one cynk.
Główne korzyści: cynk jest niezbędny, żeby układ immunologiczny mógł działać prawidłowo, pomaga bronić organizm przed przeziębieniami, grypą, zapaleniem spojówek i innymi infekcjami. Naukowcy amerykańscy badali 100 osób w początkowych stadiach zaziębienia. Te z nich, które ssały co kilka godzin tabletki zawierające cynk, wyzdrowiały około 3 dni wcześniej niż te, które dostawały placebo. Tabletki do ssania zawierające cynk moją również przyspieszyć gojenie się wrzodów jamy ustnej i gardła. Cynk przyjmowany wzmacnia naturalną odporność organizmu i układy naprawcze, potrzebne do zwalczania poważniejszych schorzeń, np. reumatoidalnego zalanie stawów, tocznia, zespołu przewlekłego zmęczenia i przypuszczalnie stwardnienia rozsianego oraz AIDS, które są związane z uszkodzeniem układu obronnego. Cynk wpływa również korzystnie na wytwarzanie różnych hormonów płciowych i tarczycy. Może zwiększyć płodność kobiet i mężczyzn i ma znaczenie w utrzymywaniu w zdrowiu prostaty. Może być stosowany w leczeniu wspomagającym niedoczynność tarczycy, a także cukrzycy, ponieważ zwiększa stężenie insuliny. Wspomaga gojenie się ran i podrażnień skóry, dzięki czemu jest skutecznym środkiem wleczeniu trądziku, poparzeń, wyprysku, łuszczycy i trądziku różowatego oraz poprawia stan włosów i skóry głowy. Cynk opóźnia również utratę wzroku u ludzi ze zwyrodnieniem plamki ocznej, które jest częstą przyczyną utraty wzroku u ludzi po pięćdziesiątym roku życia. Ostatnio w badaniach przeprowadzonych w Japonii wykazano, że podczas przyjmowania cynku zmniejsza dzwonienie w uszach. Jest on również przydatny w łagodzeniu objawów osteoporozy, hemoroidów, zapalenia jelit i wrzodów.

D

awkowanie:

Zalecana dobowa dawka cynku wynosi 7 mg dla kobiet i 9,5 mg dla mężczyzn. Większe dawki mogą być stosowane jedynie w przypadku określonych schorzeń. Niedobór: znaczny niedobór cynku występuje dziś rzadko w krajach europejskich. Niewielkie niedobory mogą utrudnić gojenie się ran i odczuwanie smaku i węchu, powodować, że choruje się częściej na przeziębiania i grypy, wywoływać zmiany skórne, np. trądzik, wyprysk i łuszczycę. Może również zwiększyć ryzyko cukrzycy i zmniejszać wytwarzanie spermy. Nadmiar: jeśli przez dług czas zażywamy powyżej 100 mg cynku dziennie, obronność organizmu osłabia się i zmniejsza się stężenie „dobrego cholesterolu (HDL). Pewne badania donoszą o związku między nadmiarem cynku, a chorobą Alzheimera choć dowody nie są wystarczające. Większe dawki (powyżej 200 mg dziennie) powodują nudności, wymioty i biegunkę.

S

tosowanie:

Dawkowanie: Dawka lecznicza wynosi 15 mg dziennie. Zażywanie cynku dłużej niż przez dwa miesiące może wpływać na wchłanianie miedzi, dlatego preparaty zawierające cynk muszą zawierać 2 mg miedzi na każde 30 mg cynku. Grypa i przeziębienie. Należy ssać tabletki z cynkiem co 2 do 4 godzin przez tydzień, nie przekraczając 150 mg cynku dziennie. Sposób użycia: Cynk zażywa się godzinę przed posiłkiem lub 2 godz. po posiłku. Jeśli występują zaburzenia żołądkowe, należy unikać pożywienia zawierającego dużo błonnika. Jeśli stosuje się również żelazo, nie należy brać obu pierwiastków jednocześnie. Cynk powinno się zażywać co najmniej 2 godziny po przyjęciu antybiotyku.

C

zy wiesz, że?

Dobrym źródłem cynku są pokarmy zawierające znaczne ilości białka. Jest do dużo w wołowinie, wieprzowinie, wątrobie, drobiu (zwłaszcza w ciemnym mięsie), jajach, owocach morza (zwłaszcza ostrygach). Sery, fasola, orzechy, kiełki pszenicy również zawierają go dużo, ale w grzej wchłanianej postaci. Migdały i orzechy brazylijskie zawierają dużo cynku. W 100 g orzechów brazylijskich jest 3-4 mg cynku- połowa dobowego zapotrzebowania kobiety.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!