SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Cytryna marynowana w miodzie – takiej herbaty jeszcze nie piłaś

Co prawda chłodne dni dopiero przed nami, ale sezon na jesienne infekcje powoli się rozpoczyna. Na pewno nieraz rozgrzewałaś się herbatą z modem i cytryną…

Cytryna marynowana w miodzie – takiej herbaty jeszcze nie piłaś

Co prawda chłodne dni dopiero przed nami, ale sezon na jesienne infekcje powoli  się rozpoczyna. Na pewno nieraz rozgrzewałaś się herbatą  z modem i cytryną. Dopełnieniem tego smaku, może być jedynie – marynowana cytryna.

 

Oczywiście jej przygotowanie nie będzie to tak ekspresowe, jak dodanie do herbaty plastra cytryny, ale na marynatę warto poczekać.  Słoik, który przygotujemy z pewnością starczy nam na wiele długich wieczorów, spędzonych przy kubku z herbatą.  Od razu robi nam się ciepło na sercu…

 

Składniki:

900 g plasterków cytryny
900 g miodu(opcjonalnie)
czarna herbata w torebkach

 

Fot: omnivorescookbook.com

Cytrynowa marynata2

 

Cytrynowa marynata

Przygotowanie marynaty rozpoczynamy od dokładnego umycia 2 litrowego słoika lub dzbanka, ze szczelnym zamknięciem. Wrzucamy plastry cytryny, tak aby luźno znajdowały się w słoiku. Zalewamy je miodem, dokładnie pokrywając zawartość. Zamykamy szczelnie słoik i odstawimy go do lodówki. Co dwa, trzy dni, powinniśmy przemieszać marynatę, gdyż miód zbiera się na dole.  Po tygodniu cytrynowa marynata powinna być gotowa. W związku z tym, że cytryny stracą dużo soku konsystencja cieszy w słoiku będzie dość wodnista.

 

 

Przygotowanie herbaty

 

Do kubka wlej od 3 do 4 łyżek płynu ze słoika i kilka plastrów marynowanej cytryny. Zalej ciepłą lub zimną wodą i dodaj swoją ulubioną herbatę.

 

 

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena