SZUKAJ
Kulinaria
0

Czas na grzyby – poradnik grzybiarza

Polacy słynną z tego, że lubią zbierać, przyrządzać i jeść grzyby ku przerażeniu innych narodowości, traktujących zbieranie i jedzenie grzybów niczym sport ekstremalny…

Czas na grzyby – poradnik grzybiarza

Polacy słynną z tego, że lubią zbierać, przyrządzać i jeść grzyby ku przerażeniu innych narodowości, traktujących zbieranie i jedzenie grzybów niczym sport ekstremalny. Obecność szlachetnych borowików czy podgrzybków w potrawach znacznie ponosi walory smakowe i zapachowe jedzenia, ale ich wartości odżywcze nie są zbyt wielkie. Grzyby zawierają dużo wody (do 90 proc.), niepełnowartościowe biała zbliżone budową do pancerza owadów (chityna). Są raczej ciężkostrawne. Niemowlętom i małym dzieciom nie powinno się podawać potraw ani wywarów z grzybów.

B

ezpiecznie na grzyby

W lasach rośnie wiele gatunków grzybów zawierających toksyny. Niektóre mogą nawet spowodować śmierć. Osoby zwierające grzyby bezwzględnie powinny nauczyć się odróżniać grzyby jadalne od niejadalnych i trujących. W razie wątpliwości należy sprawdzić w atlasie grzybów lub skonsultować się w stacji sanitarno –epidemiologicznej. Większość grzybów trujących pod kapeluszem ma blaszki, najczęściej o białym zabarwieniu. Mimo, że mają je również grzyby jadalne, osoby mało doświadczone nie powinny w ogóle ich zbierać. Spodnia strona kapeluszy najsmaczniejszych grzybów jadalnych jest podobna do gąbki. Wśród tak wyglądających grzybów nie ma trujących, jedynie goryczak żółciowy, zwany szatanem nie nadaje się do jedzenia, a jego gorycz może zepsuć smak każdej potrawy. Nie jest jednak trujący.

Goryczak żółciowy, źródło Wikipedia

Z

asady grzybiarza

1. Nigdy nie zbieraj grzybów, których nie znasz.
2. Omijaj grzyby, które mają pod kapeluszem blaszki.
3. Nie jedz surowych grzybów, nawet ich nie kosztuj ( śmiertelnie trujący sromotnik jest podobno smaczny).
4. Nie jedz grzybów długo lub źle przechowywanych.
5. Nie zbieraj grzybów bardzo małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku
6. Zrezygnuj ze zbierania grzybów wokół terenów przemysłowych i ruchliwych tras komunikacyjnych.

J

ak przechowywać grzyby

Za długo przechowywane grzyby mogą być przyczyną zatruć pokarmowych. Niewskazane do transportu grzybów są torebki plastikowe. W nieświeżych potrawach rozwijają się bakterie chorobotwórcze i to one, a nie grzyby mogą być przyczyną zatrucia.

G

dy nastąpi zatrucie

O zatruciu grzybami mówimy, gdy doszło do działania na organizm trucizn grzybów trujących. Jeśli objawy chorobowe pojawią się stosunkowo szybko po spożyciu (do 4 godzin) rzadko dochodzi do bardzo ciężkich zatruć. Groźniejsze są przypadki, gdy okres bezobjawowy trwa dłużej niż 4 godziny, czasem nawet 24-48 godzin. Zatrucia dzielimy na:

Zespół żołądkowo – jelitowy

Towarzyszą mu nudności, wymioty, biegunka, bolesne parcie na stolec, w ciężkich przypadkach następuje odwodnienie i wstrząs. Okres utajenia od 30 minut do 2 godzin. Zatrucia takie wywołują między innymi gąska tygrysowata, mleczaj wełnianka, tęgoskór pospolity.

Zespół muchomora plamistego

Objawy: rozszerzone źrenice, zawroty głowy, omamy, drżenia mięśni, czasem śpiączka. Okres utajenia 1-2 godzin. Zatrucie to wywołuje muchomor plamisty i muchomor czerwony.

Zespół muskarynowy

Ze zwężeniem źrenic, łzawieniem, ślinieniem się, potami. Mogą występować nudności, wymioty i biegunka, czasem duszność, zwolnienie czynności serca. Okres utajenia 1-2 godziny. Zatrucie takie wywołują lejkówki, wieruszek ciemny, gołąbek wymiotny.

Zespół faloidynowy (zespół – wątrobowo- nerkowy)

Z wymiotami, wodnistym stolcem, bólem brzucha, skurczami łydek. Po kilku dniach dochodzi do ostrego uszkodzenia wątroby z żółtaczką, skazą krwotoczną, śpiączką i drgawkami. Okres utajenia od 5 do 48 godzin. Zatrucie powoduje muchomor sromotnikowy i grzyby pokrewne. Toksyna w nich zawarta to amanityna uszkadzająca wątrobę, nerki, mózg. Zachowuje toksyczność nawet przez 10 lat od zebrania! Nie ulega zniszczeniu przy gotowaniu!

J

ak pomóc?

W przypadku zatrucia grzybami konieczna jest jak najszybsza pomoc lekarska. Nim dotrzemy do szpitala, sprowokujmy wymioty, ich niewielką ilość przynieśmy na badanie wskazujące obecność zarodników grzybów. Niezjedzone resztki potrawy również przynieśmy do badania. Ułatwimy w ten sposób lekarzom rozpoznanie. Jeśli grzyby, którymi zatruła się jedna osoba, spożywało więcej ludzi, wszyscy powinni zgłosić się do szpitala, mimo, że nie mają żadnych dolegliwości.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *