SZUKAJ
Kulinaria
0

Domowe zabawy z cydrem. Zaskocz swoich gości orzeźwiającymi koktajlami

Boom na cydr trwa w Polsce od 2013 roku, kiedy Rosja wprowadziła emabrgo na jabłka, a w kraju obniżona została akcyza na ten alkohol. Na fali patriotycznego wsparcia dla polskich sadowników …

Domowe zabawy z cydrem. Zaskocz swoich gości orzeźwiającymi koktajlami

Boom na cydr trwa w Polsce od 2013 roku, kiedy Rosja wprowadziła emabrgo na jabłka, a w kraju obniżona została akcyza na ten alkohol. Na fali patriotycznego wsparcia dla polskich sadowników odkryliśmy nad Wisłą trunek, który w innych krajach jest hołubiony od wielu już lat. Powoli uczymy się rozpoznawać cydry, oceniać ich smak, a co najważniejsze doceniać te naturalne, pozbawione chemii i sztucznych polepszaczy smaku. Półwytrawny Cydr Green Mill jako jeden z nielicznych powstaje ze 100% soku jabłkowego bez dodatkowego cukru i chemicznych dodatków. Tak, jak w poprzednich sezonach pokochaliśmy prosecco serwowane prosto z beczek, tak tego lata mamy szansę rozkochać się w cydrze serwowanym na lodzie i z owocami. Napijemy się go ze szklanki lub z karafki w większym gronie przyjaciół.

Warto pamiętać o tym, że smak Cydru Green Mill zmienia się w zależności od sposobu jego serwowania. Jeżeli wlejemy go pionowo do szklanki, będzie delikatniejszy, mniej nagazowany i bardziej słodki. Jeśli natomiast wlejemy go spokojnie, po ściance, stanie się bardziej wytrawny, orzeźwiający i musujący.

D

omowe zabawy z cydrem

Cydr podawać możemy go w karafce wypełnionej kostkami lodu i sezonowymi owocami. Przy eleganckich okazjach pijemy go z wąskich kieliszków do szampana, a na co dzień – w zwykłych, niskich szklankach. Nie powinniśmy zapominać o swoich ulubionych świeżych owocach lub ziołowych dodatkach np. bazylia, czy mięta, które dodatkowo podbijają i podkreślają jego smak. Na bazie Cydru Green Mill można także samemu przyrządzić musujące koktajle i zaskoczyć gości podczas letnich garden party. Polecamy kilka przepisów, przygotowanych przez barmanów z warszawskiej restauracji Meat Love.

Green Mill Tripple Zest

SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:
-Skórka z cytryny
-Skórka z limonki
-Skórka z pomarańczy
-Lód – kostki
-Cydr Green Mill około 200 ml

PRZYGOTOWANIE: Szklankę o pojemności 400 ml napełnić lodem w kostkach. Z pomarańczy, limonki oraz cytryny obieraczką do warzyw odkrawamy skórkę o długości około 10 cm. Nad krawędzią szklanki wyciskamy skórki tak, żeby uwolniły cytrusowy aromat, następnie wkładamy skórki do szklanki z lodem. Całość zalewamy cydrem Green Mill do pełna. Podajemy ze słomką.

Green Mill Smash Brasil

SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:
-40 ml burbon whiskey
-10 ml syropu z brązowego cukru
-Około ośmiu listków bazylii
-Lód – kostki
-Cydr Green Mill około 200 ml

PRZYGOTOWANIE: Liście bazylii umieszczamy na dłoni i energicznie klaszczemy pobudzając olejki eteryczne. Do szklanki o pojemności 400 ml wrzucamy bazylię i napełniamy ją lodem w kostkach. Wlewamy whiskey, syrop cukrowy i dopełniamy cydrem Green Mill. Całość mieszamy. Szklankę ozdabiamy szczytem liści bazylii.

Green Mill Mojito

SKŁADNIKI NA 1 SZKLANKĘ 400ML:
-½ limonki
-2 łyżeczki brązowego cukru
-8 listków mięty
-Kruszony lód
-Cydr Green Mill około 200 ml

PRZYGOTOWANIE: Do szklanki o pojemności 400 ml wrzucamy pokrojoną na ćwiartki limonkę oraz cukier brązowy, Całość ugniatamy wyciskając sok i rozpuszczając lekko cukier. Listki mięty umieszczamy na dłoni i energicznie klaszczemy pobudzając olejki eteryczne, dorzucamy do szklanki, całość dopełniamy kruszonym lodem i zalewamy cydrem Green Mill do pełna. Szklankę dekorujemy listkami mięty.

Co ciekawe, niedosładzany cydr, taki jak Green Mill, jest najbardziej dietetycznym alkoholem. Jedna szklanka to tylko 35 kcal. 😉

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena