SZUKAJ
Kulinaria
0

Dynia w kuchni na jesień: 3 zdrowe i smaczne przepisy, które odmienią Twoje menu

Z roku na rok, dynia coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Warto po nią sięgać, gdyż jest dobrym źródłem beta – karotenu, który nasz organizm przetwarza na witaminę A. Dynia olbrzymia, oraz różne jej odmiany…

Dynia w kuchni na jesień: 3 zdrowe i smaczne przepisy, które odmienią Twoje menu

Z roku na rok, dynia coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Warto po nią sięgać, gdyż jest dobrym źródłem beta – karotenu, który nasz organizm przetwarza na  witaminę A. Dynia olbrzymia, oraz różne jej odmiany, takie jak żołądź czy drzewipest orzechodajny mogą odgrywać szczególnie ważną rolę w diecie wegetarian, których organizm nie otrzymuje witaminy A z produktów zwierzęcych.  Beta – karoten  jest także przeciwutleniaczem,  pomagającym chronić przed szkodami wyrządzanymi  przez wolne rodniki, prowadzącymi do niektórych rodzajów raka.

 

Dynia zawiera również  dość dużo witaminy  o cechach przeciwutleniacza – witaminy E.  Dynia jest  lekko strawna i rzadko  wywołuje uczulenie, dlatego jest doskonałym produktem dla niemowląt nie karmionych piersią. Pestek z dyni nie powinno się wyrzucać, gdyż zawierają bardzo dużo żelaza i fosforu, a także są bogate  w potas, magnez i cynk.  Jeśli chciałbyś uwzględnić dynie w swoim menu, ale brakuje Ci na nie pomysłu,  przygotowaliśmy dla Ciebie  kilka prostych przepisów. Będziesz zaskoczona jak wiele  smacznych i zdrowych przekąsek można z niej wyczarować.  Przełam jesienną melancholię i wprowadź do swojego jadłospisu trochę koloru.

 

Dyniowe pączki z cukrem cynamonowym

Czy możesz wyobrazić sobie coś bardziej pysznego niż pączki z dyni, pospane cukrem cynamonowym. Możesz być spokojna, ten przepis nie wymaga głębokiego smażenia i to jest w tym  wszystkim najlepsze. Zawsze możesz spróbować wegańskiej wersji tego przysmaku.

 

Fot: bakerbynature.com

paczek z dyni1

Składniki:

1 ¼ filiżanki mąki
½ szklani trzcinowego cukry (jasny)
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki puree z dyni
2 1/2 łyżki  roztopionego masła
1/2 szklanki mleka

 

Posypka z cukru cynamonowego:

3 łyżki masła roztopionego
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

 

1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.
2.Dokładnie wsmaruje formę do pieczenia i odstaw na bok.
3. W dużej misce wymieszaj suche składniki .W osobnej misce trzepaczką wymieszaj roztopione masło, mleko i puree z dyni. Delikatnie dodaj mokrą mieszankę do suchej mieszanki, ale nie mieszaj ich razem.
4. Z tak przygotowanej mieszaniny uformuj pączki,  piecz je na przygotowanej formie przez 10 – 15 minut. Po wyciągnięciu pozostaw je do ostygnięcia.  W międzyczasie stop masło do polewy z cukru cynamonowego. Wymieszaj cukier i cynamon razem w misce średniej wielkości, odłóż na bok.  Gdy pączki będą już wystarczającą chłodne zanurz je w roztopionym maśle, a następnie  w mieszance cukru z cynamonem. Zrób tak z każdym pączkiem z osobna. Pączki najlepiej smakują zaraz po ich wykonaniu.

 

Dyniowe Smoothie

 Jest to zdrowsza wersja dyniowego ciasta . Przepis  na dyniowe smoothie pozwoli  Ci dobrze zacząć dzień i naładuje pozytywną dawka energii. Sprawdzi się jako śniadanie w leniwe poranki, jak w takcie podróży. Możesz je zabrać ze sobą i cieszyć się jego smakiem gdzie tylko zechcesz.

 

dyniowe smoothie 1

 

Składniki:

½ szklanki puree z dyni
duży banan
6-8 kostek lodu
6 łyżek jogurtu waniliowego
½ łyżeczki przyprawy do ciasta  z dyni
1 łyżeczka syropu w agawy (miód)
3 łyżki mleka
Szczypta gałki muszkatołowej i bitej śmietany  (opcjonalne przybranie)

 

Przygotowanie:

 Zblenduj razem dynię, banana, lody, jogurt, przyprawy i syrop z agawy. Gdy konsystencja będzie gładka wlej smoothie do szklanki  i dojada bitą śmietanę. Całość posyp gałką muszkatołową. Prawda, że proste?

 

Kokosowo – dyniowa tajska zupa

Przepis na te zupę jest nie do pobicia. Jest prosty,  smaczny i satysfakcjonujący.

 

Fot:justataste.com

kokosowo - dyniowa tajka zupa

 

Składniki:

1 łyżka masła
1 łyżeczka curry w proszku
ok. 400 mln niesłodzonego mleka kokosowego
2 ¼  domowego puree z dyni
Ząbek czosnku
2 ½ filiżanki bulionu z kurczaka
Nasiona  z dyni do przystrojenia

 

Przygotowanie:

Dodaj masło do garnka o średniej wielkości i postaw go na małym ogniu.  Kiedy masło się rozpuści, dodaj cebulę, czosnek, curry i gotuj, mieszając od czasu  do czasu, aż cebula się zeszkli.  Zawartość garnka przelej do blendera. Dodaj puree z dyni i bulion z kurczaka, wszystko razem zblenduj. Przelej zupę do dużego garnka, postw na średnim ogniu, następnie zmiksuj ją z mlekiem kokosowym.  Gotuj zupę,  od czasu do mieszając, aż cała się nie zagotuje.  Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Gdy wszystko jest gotowe, rozlej zupę do miseczek i udekoruj śmietaną, oraz pestkami dyni.

 

 

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *