SZUKAJ
Zakupy
0

Egzotyczne owoce jako dobre źródło składników odżywczych

Obecnie dzięki nowoczesnym technikom transportu i magazynowania – w sklepach można znaleźć duży wybór owoców z całego świata. Owoce tropikalne mają egzotyczny smak i zapach…

Egzotyczne owoce jako dobre źródło składników odżywczych

Obecnie dzięki nowoczesnym technikom transportu i magazynowania – w sklepach można znaleźć duży wybór owoców z całego świata. Owoce tropikalne mają egzotyczny smak i zapach, a ich kształty bywają bardzo oryginalne. Większość z nich jest także dobry źródłem cennych składników odżywczych.

1

Miechunka jadalna

Owoc pochodzący z rodziny Physalis, znany także pod nazwą peruwiańskiej wiśni. Zawiera dużo beta – karotenu i witaminy C, wzmacniającej system odpornościowy, oraz potasu potrzebnego do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

2

Liczi

Pochodzący z południowych Chin owoc, znany także jako śliwka chińska, spokrewniony jest z nieśplikiem japońskim. Najczęściej spożywa się liczi konserwowane, ale od listopada do stycznia osiągalne są również świeże owoce. Mają one słodki zapach – pozostałość aromatu dojrzały kwiatów – są bardzo dobrym źródłem witaminy C.

Fot: Liczi

Fot: Miechunka jadalna

3

Cherymoya

Ogólna nazwa tropikalnej rodziny (Annona), w skład której wchodzi 60 rodzajów owoców. Wszystkie mają kształt serca i skórzastą skórkę. Są dobrym źródłem potasu i witaminy C.

4

Marakuja

Jeden z najbardziej aromatycznych owoców tropikalnych, znany też pod nazwą męczennicy jadalnej lub określany jako mały granat o bardzo charakterystycznym smaku. Pochodzi z Brazylii, zawiera dużo witaminy C.

5

Kumkwat

Najmniejszy ze wszystkich owoców cytrusowych, znany też pod nazwą fortunelii japońskiej, pochodzi z Chin. W przeciwieństwie do innych owoców cytrusowych, kumkwat ma słodką, jadalną skórkę. Zawiera dość dużo witaminy C.

Fot: Kumkwat

6

Persymona

Narodowy owoc Japończyków znany także jako hurma wschodnia lub heban Wiśniówka. Najbardziej znana jest odmiana Sharon. Persymona zawiera dość dużo witaminy C jest też dobrym źródłem beta – karotenu i potasu.

7

Longan

Owoc azjatycki, znany także pod nazwą oczy smoka, spokrewniony z liczi. Jego cienką skorupkę usuwa się bez trudu. Jest bardzo dobry źródłem witaminy C.

8

Granat

Symbolizuje plenność i siłę rozrodu roślin, ponieważ ma wyjątkowo dużo nasion. Owoc ten, znany także pod nazwą granatowca właściwego, jest dobrym źródłem witaminy C i dość dobrym źródłem błonnika, jeśli spożywa się także jego nasiona.

Fot: Granat

9

Nieśplik Japoński

Owoc ten ma soczysty delikatny  miąższ przypominający  śliwkę bądź czereśnie. Smakuje natomiast jak mieszana jabłka i moreli. Niezwykłe jest to, że w przeciwieństwie do innych owoców, nie zawiera witaminy C. Jednym z jego składników jest natomiast beta – karoten.

10

Pompela

Przodek grejpfruta, znany także pod nazwą pomarańcza olbrzymia, ponieważ pochodzi z południowo – wschodniej Azji. Jak większość owoców cytrusowych jest bardzo dobrym źródłem witaminy C.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena