SZUKAJ
Kulinaria
0

Gluten – warto z niego zrezygnować?

Badania naukowe przeprowadzone w Hiszpanii pokazują, że unikanie glutenu jak ognia nie niesie za sobą nic dobrego. Co ciekawe bardziej powinnaś uważać na jego brak…

Gluten – warto z niego zrezygnować?

Badania naukowe przeprowadzone w Hiszpanii pokazują, że unikanie glutenu jak ognia nie niesie za sobą nic dobrego. Co ciekawe bardziej powinnaś uważać na jego brak, gdyż produkty pozbawione kontrowersyjnych białek w większości przypadków są mniej wartościowe od ich tradycyjnej wersji.

 

Gluten wywołuje wiele kontrowersji ze względu na rosnącą z roku na rok ilość badań, które skupiają się na jego szkodliwości. Wydawać by się mogło, że im większa liczba badań tym bliżej konsensusu. Jednak jak się okazuje nie zawsze tak jest, gdyż teoria to jedno a praktyka to drugie. Dawno odeszliśmy już od koncepcji, że wyłącznie osoby cierpiące na celiankę oraz nieceliakalną nadwrażliwość na gluten muszą z niego zrezygnować.

 

Co ciekawe na choroby tego typu cierpi zaledwie kilka procent społeczeństwa, więc o co tak naprawdę w tym wszystkim chodzi? Jedni dietetycy uważają, że gluten możemy spożywać bez żadnych obaw, natomiast drudzy grzmią, że powinniśmy z niego zrezygnować wszyscy i to jak najszybciej.

 

Jak więc odnaleźć się w tym wszystkim? Nie jest to proste, a doniesienia plotkarskich portali o najnowszych dietach gwiazd, a także reklamy produktów bezglutenowych nam tego nie ułatwiają.

 

My nie podążamy za modą, jednak nie objadamy się białym pieczywem i makaronem na co dzień, jednak kiedy najdzie nas ochota na pizzę to raz na jakiś czas przyjmujemy ją bez wyrzutów sumienia.

 

Z dystansem i sporą podejrzliwością podchodzimy do przetworzonego jedzenia, których głównym celem jest eliminacja potencjalnie szkodliwych białek. Najnowsze badania przeprowadzone przez Hiszpańskich naukowców pokazują, że to może być najlepsze i najzdrowsze podejście do sprawy.

 

Pod lupę zostało wziętych aż 654 pozbawionych glutenu po czym ich wartość odżywcza została porównana z ich tradycyjnymi odpowiednikami. Okazało się, że w większości przypadków ich wartość energetyczna była większa od wersji tradycyjnej, dodatkowo mają mniej korzystny na zdrowia profil tłuszczowy oraz 3 razy mniejszą ilość protein.

 

Jeżeli chcesz rzucić gluten, nie mamy zamiaru Cię przekonywać byś tego nie robił. Najlepiej sprawdzić na własnej skórze czy poczujesz się wtedy lepiej. Polecamy bezglutenową zupę tom yam.

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena