SZUKAJ

 

Zdrowie
0

Jarmuż – warzywo, które może chronić przed rakiem. Wysoka skuteczność potwierdzona badaniami

Jarmuż należy do rodziny warzyw kapustowatych. Jest to odmiana kapusty bezgłowej o długich fryzowanych liściach. Pochodzi ze wschodniej części regionu śródziemnomorskiego…

Jarmuż – warzywo, które może chronić przed rakiem. Wysoka skuteczność potwierdzona badaniami

Jarmuż  należy do rodziny warzyw kapustowatych. Jest to odmiana kapusty bezgłowej o długich fryzowanych liściach. Pochodzi ze wschodniej części regionu śródziemnomorskiego, gdzie uprawia się go od 2 tysięcy lat. Istnieje wiele odmian jarmużu, zarówno o fryzowanych, jak i prostych liściach. Jarmuż jest doskonałym źródłem dwóch przeciwutleniaczy – witaminy C  i beta – karotenu, z którego organizm wytwarza witaminę A potrzebną do utrzymania dobrego wzorku nocą, zdrowej skóry  oraz zwiększenia odporności na infekcję. W 100 gramowej porcji tego warzywa znajduje się ponad trzy czwarte zalecanego dziennie spożycia witaminy A i prawie podwójna norma witaminy  C wspomagającej prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

 

 

Jarmuż zawiera sporo kwasu foliowego oraz żelaza.  Oba te składniki potrzebne są w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi. Jednakże żelazo zawarte w roślinach nie jest tak łatwo przyswajalne, jak to z mięsa. Jarmuż powinno się spożywać z pomidorami, papryką lub innymi produktami bogatymi w witaminę C, ponieważ zwiększa ona ilość wchłanianego przez organizm żelaza.  Jarmuż  jest jednym z najbogatszych w wapń  warzyw; pierwiastek też jest dostarczany przez roślinę w postaci łatwo absorbowanej przez organizm.

 

 

Podobnie jak brukselka i brokuły, jarmuż zawiera składniki mogące blokować działanie kancerogenów, a zatem warzywo to może chronić przed rakiem. Badania wykazały, że duże spożycie jarmużu zmniejsza zagrożenie zachorowania na raka żołądka, jelita i okrężnicy. Warzywo to zawiera również składniki znane indoli, które pobudzają metabolizm wątroby, co ma pośredni wpływ na rozpad i wydalanie żeńskiego hormonu – estrogenu.  Wysoki poziom estrogenu wiąże się z wystąpieniem każdego rodzaju raka wywoływanego zmianami hormonalnymi, w tym również rakiem piersi.  Wyniki badań nad karotenoidami  (naturalnymi barwnikami) występującymi w owcach o warzywach ) spowodowały, że dr Walater Willet z harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego  (Harvard School of Publick Health) zajmujący się wpływem żywności na zachorowalność na raka i będący autorytetem w tej dziedzinie, wyraził opinię, że jarmuż należy do  żywności o wysoce skutecznym działaniu przeciwrakowym.

 

Jarmuż zalety:
1. Bardzo dobre źródło beta – karotenu i witaminy C
2.  Źródło kwasu foliowego
3.  Zawiera żelazo i wapń
4. Zawiera składniki mogące chronić przed rakiem

 

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena