SZUKAJ
Kulinaria
0

Koktajl malinowy z kaszą jaglaną

Maliny to nie tylko bogate źródło witaminy C, ale także smaczne pożywne owoce. Witamina C potrzebna jest do utrzymania zdrowej skóry, kości i zębów, pomaga we wchłanianiu żelaza, wspomaga organizm w walce z infekcjami…

Koktajl malinowy z kaszą jaglaną

Maliny to nie tylko bogate źródło witaminy C, ale także smaczne pożywne owoce. Witamina C potrzebna jest do utrzymania zdrowej skóry, kości i zębów, pomaga we wchłanianiu żelaza, wspomaga organizm w walce z infekcjami . Ponieważ witamina C jest przeciwutleniaczem, zmniejsza niebezpieczeństwo rozwoju niektórych rodzajów raka. Maliny zawierają także witaminę E, kwas foliowy oraz błonnik , jednak w syropie mają znacznie mniejsze właściwości odżywcze.  Zwolennicy medycyny niekonwencjonalnej uważają, że sok z malin oczyszcza z toksyn system trawienny, łagodzi choroby wieku dziecięcego oraz zapalenia pęcherza moczowego, a także może być stosowany jako skuteczny środek przeciwgorączkowy. Dziś w naszej kuchni przygotowaliśmy dla Was koktajl z bazie malin z dodatkiem kaszy jaglanej i migdałów. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Zajmie Wam jedynie 15 minut. Zobaczcie,  jak zrobić koktajl malinowy z kaszą jaglaną.

 

 

Składniki:
(przepis na 4 porcje)

 4 łyżki  ugotowanej kaszy jaglanej (2 łyżki przed ugotowaniem)
Szklanka mleka roślinnego
2 szklanki malin
2 łyżki migdałów, najlepiej ekologicznych w skórkach
2 łyżki miody lub syropu klonowego
2 łyżki posypki z ziaren i nasion ( przepis ok. 100 g. posypki): po łyżce siemienia lnianego, niełuskanego sezamu, pestek słonecznika, dyni, dowolnych orzechów. Wszystkie ziarna i nasiona umieszczamy w młynku do kawy i mielimy na proszek; przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce od tygodnia.

 

maliny

Przygotowanie:

1. Kaszę płuczemy zimną wodą i przelewamy wrzątkiem, gotujemy 15 minut  w wodzie (ma 2 łyżki kaszy – 4 łyżki wody).

 2. Jeśli mamy migdały ze skórą, zalewamy je wrzątkiem i po kilku minutach obieramy.

3. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i miksujemy dłuższą chwilę na gładki koktajl. Rozlewamy do szklanek, pijemy natychmiast lub schłodzony.

 

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *