SZUKAJ

 

biznes
0

Koniec plastikowych naczyń i sztućców we Francji. To pierwszy kraj na świecie, który zabrania ich używania

Francja słynie ze swojego ekologicznego podejścia, ciągle zaostrza przepisy na rzecz środowiska naturalnego. To również pierwszy kraj, w którym prawo zakaże sprzedaży plastikowych jednorazówek od 2020 roku…

Koniec plastikowych naczyń i sztućców we Francji. To pierwszy kraj na świecie, który zabrania ich używania

Francja słynie ze swojego ekologicznego podejścia, ciągle zaostrza przepisy na rzecz środowiska naturalnego. To również pierwszy kraj,  w którym prawo zakaże sprzedaży plastikowych jednorazówek od 2020 roku. Od tego czasu wszystkie kubki, sztućce i naczynia będą musiały być wykonane z biotworzywa, które ulegnie rozkładowi.

 

W 2015 roku w samej Francji wyrzucono 4,73 miliarda plastikowych kubeczków i 17 miliardów plastikowych toreb. Te dane mówią same ze siebie. Od 2020 roku produkty jednorazowego użytku, mają składać się przynajmniej w 50 procentach z materiału organicznego, który będzie można poddać kompostowaniu. To nie koniec, w 2025 roku limit ten podniesie się do 60 proc. Nowe prawo, które ma opierać się na trosce o środowisko naturalne, jest częścią ofensywy legislacyjnej, w myśl której od lipca zakazano sklepom we Francji używać plastikowych torebek. Od 2017 torby zostaną na dobre wycofane z działów z warzywami owocami.

 

Nie dla wyrzucania jedzenie przez supermarkety

 

Nie tylko plastikowe torby, naczynia i sztućce znalazły  się pod odstrzałem. Przypominamy, że na początku bieżącego roku we Francji weszła ustawa, która zabrania supermarketom wyrzucania żywności, która nadaje się do spożycia.  Sklepy powyżej 400 metrów kwadratowych, będą zmuszone przekazać żywność  z kończącym się terminem przydatności do organizacji charytatywnych lub na paszę dla zwierząt. Dzięki temu produkty nie będą się marnować i lądować na wysypiskach śmieci, które i tak zajmują już zbyt dużą część naszej planety. Nowe prawo ma również zapobiegać marnowaniu się żywności na etapie,  zanim owa żywność pojawi się na sklepowych półkach.  Obecnie jest tak, że jeśli jeden egzemplarz na palecie jest uszkodzony, cała jej zawartość wraca do producenta, który musi ją wyrzucić. Francuzi w ciągu roku wyrzucają średnio od 20 do 30 kg produktów spożywczych na osobę.  Jej wartość to koszt około 12-20 mld euro rocznie. Rząd chce ograniczyć te marnotrawstwo żywności o połowę do roku 2025. Trzymamy kciuki, aby się udało.

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena