SZUKAJ
Kulinaria
0

Kurczak po chińsku brokułami i papryką

W tym przepisie kurczaka możemy zastąpić chudą wołowiną lub schabem wieprzowym, a paprykę pomidorami. Wszystko zależy od naszej inwencji również w kuchni.

Kurczak po chińsku brokułami i papryką

W tym przepisie kurczaka możemy zastąpić chudą wołowiną lub schabem wieprzowym, a paprykę pomidorami. Wszystko zależy od naszej inwencji również w kuchni. Paprykę trzeba wrzucić na patelnię razem z brokułami. Danie najlepiej podawać z makaronem ryżowym bądź brązowym ryżem. Jeśli nie macie makaronu ryżowego możecie również użyć makaronu z mąki razowej.

Składniki na 4 porcje:
2 łyżki oleju rzepakowego lub innego oleju roślinnego,
¼ łyżeczki soli
450 g filetów z kurczaka, pokrojonych w dużą kostkę,
1 łyżka sosu sojowego,
2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku,
1 łyżeczka siekanego świeżego imbiru lub ¼ imbiru w proszku,
450 g brokułów,
225 ml bulionu z kurczaka ( z kostki)
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 papryka.

Przygotowanie:
1.Rozgrzej olej z solą w woku lub na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką. Gdy olej będzie gorący, wrzuć mięso z kurczaka i smaż energicznie mieszając 3 minuty. Wlej sos sojowy, czosnek oraz imbir i wymieszaj.
2.Dorzuć brokuły i paprykę, wlej powoli pół szklanki bulionu z kurczaka. Przykryj i gotuj 2- 3 minuty. Brokuły mają się lekko zarumienić. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z resztą bulionu z kurczaka. Wlej na patelnię. Gotuj całość na małym ogniu przez 2 minuty, aż sos zgęstnieje i zrobi się klarowny. Do sosu należy dodać makaron. Podawać na ciepło.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!