SZUKAJ
Zdrowie
0

Łyk zdrowia. Dlaczego picie wody jest aż tak ważne?

Picie wody pozwoli zachować doskonałe samopoczucie, zdrowie i urodę. Ale czy sięgnąć po mineralną, źródlaną, gazowaną czy może pozbawioną bąbelków? Jeśli chcesz znaleźć wodę idealną, musisz starannie jej poszukać…

Łyk zdrowia. Dlaczego picie wody jest aż tak ważne?

Picie wody pozwoli zachować doskonałe samopoczucie, zdrowie i urodę. Ale czy sięgnąć po mineralną, źródlaną, gazowaną czy może pozbawioną bąbelków? Jeśli chcesz znaleźć wodę idealną, musisz starannie jej poszukać.

Gdy męczy nas pragnienie, najlepiej sięgnąć wodę. Dlaczego? Wyjaśnienie jest bardzo proste. W sokach, prócz składnikach mineralnych i witamin, znajdziemy też cukier. Jeszcze więcej zawierają go napoje kolorowe – to puste kalorie, mnóstwo chemii i fosforany wypłukujące z kości wapń, co prowadzi do osteoporozy. Są one sztuczne barwione, aromatyzowane, dosładzane, zawierają konserwujący benzoesanu sodu, który może podrażnić śluzówkę żołądka. A w przypadku kawyi  herbaty lepiej zachować umiar, ponieważ działają moczopędne.

P

o prostu ideał

To wodę nasz organizm przyswaja najlepiej i najszybciej. Dlaczego? Bo nasze ciało w dużej mierze składa się właśnie z niej. Stanowi  ona 75 proc.  masy ciała noworodka. Wraz w wiekiem mierzona procentowo ilość wody w organizmie zmniejsza się ale i tak jest jej bardzo dużo ok. 60 proc. To ona chroni wszystkie organy wewnętrzne – w nerkach jest jej 82, 7 proc. a w sercu i płucach – po 79 proc. Jest ona także podstawowym budulcem mózgu ( ponad 74 proc.) oraz krwi ( 83 proc). Ile wody zatem powinniśmy pić? Przynajmniej tyle ile dziennie jej tracimy przez skórę ( 600 ml), płuca (400 ml) i nerki (500 ml). A latem, gdy temperatury są wyższe jeszcze więcej, gdyż intensywniej się pocimy. Zapasy wody muszą być systematycznie uzupełniane, bo jest ona niezbędna naszemu organizmowi : transportuje tlen i składniki odżywcze, uczestniczy w procesach trawienia, usuwa szkodliwe produkty, przemiany materii, czyli wszystkie zanieczyszczenia i toksyny, chroni mózg, gałkę oczną i rdzeń kręgowy. Jeśli dostarczymy do organizmu za mało wody, czujemy zmęczenie, osłabienie, trudności w koncentracji uwagi, męczą nas bóle głowy. Często, sięgając po tabletkę przeciwbólową, nie przypuszczamy nawet, że powodem naszego złego samopoczucia jest pierwsza faza odwodnienia organizmu. Jeśli takiej sytuacji nie uzupełniamy niedoboru płynów, mogą pojawić się kolejne dolegliwości: problemy ze snem, zaburzenia pamięci, przesuszenie skóry, kłopoty z sercem. A dalszej perspektywie – kamica nerkowa i trwałe zwyrodnienie stawów. Pamiętajmy więc, by sięgać po szklankę z wodą, jeszcze zanim poczujemy pragnienie. Powinniśmy pić ją powoli, małymi łykami, najlepiej przez cały dzień.

W

ybierz wodę dla siebie

Oczywiście duże znaczenie ma to, jaką wodę wybierzemy. Powinna być jak najlepszej jakości, a więc ta, która płynie z kranów, odpada w przedbiegach. Wiele osób sięga po wodę oligoceńską, która zazwyczaj ma bardzo dobrą jakość, ale przez bardzo krótki czas. By zachowała swoje walory, powinniśmy przechowywać ją w lodówce, w czystych szklanych butelkach i to nie dłużej niż przez 24 godziny. Jeśli trzymany wodę przez kilka dni w temperaturze pokojowej, a do tego w plastikowym baniaku, jego wewnętrzne powierzchnie stają się lekko zielone. Odpowiada za to biofilm z drobnoustrojów. Ponowne napełnienie tego pojemnika spowoduje błyskawicznie namnażanie się mikroflory bakteryjnej. A woda z takim dodatkiem szkodzi zdrowiu! Ditetycy uważają więc, że najlepsza jest woda butelkowa – znamy jej skład, bo została ona dokładnie przebadana. Trzeba tylko uważnie czytać etykiety .

P

oznaj różnicę

Potocznie każdą wodę w butelce nazywamy „mineralną” myśląc, że jest on bardzo dobrym źródłem minerałów. Tymczasem w sklepowych półkach znajdziemy naturalną wodę źródlaną, naturalną wodę mineralną albo wodę mineralizowaną, zwaną stołową. Wody źródlane pochodzą z płytszych warstw wodonośnych i zawierają niewiele rozpuszczonych składników mineralnych. To dlatego mówimy o nich niskomineralizowane. W nieograniczonych ilościach mogą je pić właściwie wszyscy: małe dzieci, dorośli, kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Niektóre wody źródlane zawierają niewielkie ilości sodu i są oznaczone na etykiecie napisem : „niskosodowe”. Są szczególnie polecane osobom z nadciśnieniem i chorobami serca. Wody mineralne zawierają co najmniej 1000 mg/l składników mineralnych albo ilość w zawartego w nich dwutlenku węgla naturalnego pochodzenia wynosi co najmniej 250 mg/l. Do wód mineralnych zaliczają się te, których zawartość jednego ze składników (np. wapnia, magnezu) jest tak duża, że może uzupełnić jego niedobór w organizmie. Mogą więc być one źródłem cennych makro i mikroelementów niezbędnych dla zachowania zdrowia. To szczególnie ważne w przypadku wapnia i magnezu, bowiem większość z nas ma niedobory właśnie tych pierwiastków. Wody stołowe są produkowane z naturalnych wód źródlanych przez dodanie do nich określonych składników mineralnych. Wody lecznicze to wody podziemne, które zawierają tak dużą ilość składników mineralnych, że mogą mieć one wartość leczniczą. Można je systematycznie pić tylko po konsultacji lekarzem, gdyż nadmiar składników mineralnych może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!