SZUKAJ

 

Zdrowie
0

Nadchodzi zdrowszy rodzaj pieczywa. Fioletowy chleb to nowy superfood?

Na kulinarnym froncie widzieliśmy już wiele, jednak ten chleb pretenduje do pierwszego miejsca, w klasyfikacji oryginalnych, ale i zdrowych posiłków. Fioletowy chleb to najnowszych superfood. Co go wyróżnia? Wyjaśniamy!

Nadchodzi zdrowszy rodzaj pieczywa. Fioletowy chleb to nowy superfood?

Na kulinarnym froncie widzieliśmy już wiele, jednak ten chleb pretenduje do pierwszego miejsca, w klasyfikacji  oryginalnych, ale i zdrowych posiłków. Fioletowy chleb to najnowszych superfood. Co go wyróżnia?  Wyjaśniamy!

Fot: ladyandpups.com

Nadchodzi zdrowszy rodzaj pieczywa. Fioletowy chleb to nowy superfood1

Zacznijmy od samego początku. Pomysł na zdrowszą wersję tradycyjnego chleba zrodził się w Singapurze. Jeden z profesorów tamtejszego uniwersytetu – Zhou Weibiao w wywiadzie dla CNN przyznał, że już od ponad 10 lat chleb, który znamy jest pod ciągłym obstrzałem i dietetycznym naciskiem. Trudno się z tym nie zgodzić. Bardzo często trafiają do nas informacje, że białe pieczywo nie jest najlepszym rozwiązaniem dla osób, którym zależy na zdrowym odżywianiu i utrzymaniu szczupłej sylwetki. Wiele słyszy się o dietach bezglutenowych, które zachęcają nas do redukcji glutenu w naszej diecie, a co się z tym wiąże zmniejszenia również ilości spożywanego chleba. Ciężko jednak wyobrazić sobie codzienne menu, bez kromki chrupkiego piechywa. Przecież to sama przyjemność. Aby tego uniknąć, naukowcy z Singapuru postanowili osobiście stworzyć zdrowszą wersję chleba. Jesteście ciekawi, co z tego wyszło?

Fioletowy chleb to nowy superfood?

Fioletowy chleb okrzyknięty został nowym superfood i to na pewno nie ze względu na swój jagodowy kolor. Jedną z zalet nowego pieczywa jest to, że trawi się o 20% dłużej niż zwykły chleb, oprócz tego posiada antyoksydanty, nie podnosi poziomu cukru w organizmie i składa się wyłącznie z naturalnych, odżywczych składników. Najważniejsze jednak jest to, że posiada niski Indeks Glikemiczny. To wszystko brzmi bardzo zachęcająco. Skąd jednak ten dość nietypowy dla pieczywa kolor. Profesor Weibiao tłumaczy, że swój kolor zawdzięcza on dodanym do pieczywa antocyjanidom z czarnego ryżu. Jest to grupa związków chemicznych, bezcukrowych odpowiedników antocyjanów, które po pierwsze zmieniły kolor chleba, a po drugie sprawiły, że w efekcie końcowym jest on zdrowszy. Wszystko wskazuje na to, że mamy do czynienia z nowym rodzajem pieczywa, po który będziemy mogli sięgać bez wyrzutów sumienia. Ktoś z Was chciałby go spróbować.

Fot: ladyandpups.com

Fot: ladyandpups.com

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena