SZUKAJ
Zdrowie
0

Najczęstsze powody tycia

Nadwagi i otyłości nie należy postrzegać jako problemów związanych z urodą. Przede wszystkim to sany, które utrudnią i skracają życie. Można sobie z nimi poradzić na kilka sposobów. Wszystko zależy od wagi oraz ogólnego stanu zdrowia.

Najczęstsze powody tycia

Nadwagi i otyłości nie należy postrzegać jako problemów związanych z urodą. Przede wszystkim to sany, które utrudnią i skracają życie. Można sobie z nimi poradzić na kilka sposobów. Wszystko zależy od wagi oraz ogólnego stanu zdrowia.

Nadwaga i otyłość są bardzo niebezpiecznymi chorobami, gdyż sprzyjają rozwojowi zaburzeń metabolicznych i hemodynamicznych. Badania dowodzą, że otyłość zwiększa ryzyko niektórych schorzeń, na przykład układu krążenia, nerek, kamicy żółciowej, cukrzycy typu 2, bezdechu sennego, niektórych typów nowotworów, a także zapalenia kości i stawów. Nadmiar kilogramów znacznie skraca długość życia, a wyjątkowo duża otyłość prowadzi do niepełnosprawności. W krajach wysokorozwiniętych otyłość już jest problemem społecznym. Szacuje się, że w przyszłości może przyjąć rozmiary epidemii i jest uważana za jedno z najważniejszych zagrożeń cywilizacyjnych społeczeństw rozwiniętych. Najbardziej niepokojące jest to, że na nadwagę i otyłość coraz częściej cierpią małe dzieci – nabyta w tak wczesnym wieku jest bardzo trudna do wyleczenia.

Otyłość to stan patologicznego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie. Przekracza on potrzeby i możliwości adaptacyjne człowieka i może mieć skutki niekorzystne dla zdrowia. Medycyna definiuje otyłość jako stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20 proc. masy ciała u mężczyzn oraz ponad 25 procent u kobiet. Ze względu na przyczynę wyróżnia się otyłość pierwotną i wtórną. Otyłość pierwotna jest związana jest z dodatni bilansem energetycznym, czyli ze spożywaniem zbyt obfitych posiłków w stosunku do potrzeb organizmu, przy jednoczesnym zbyt mało aktywnym trybie życia. Otyłość wtórna to natomiast następstwo chorób, które wywołują zaburzenia bilansu energetycznego. Naukowcy wciąż badają mechanizmy powstawania otyłości, prowadząc eksperymenty na myszach i szczurach. Dowiedziono w nich, że najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest zbyt duża podaż energii z pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Istotną rolę odgrywają również czynniki genetyczne, biologiczne, farmakologiczne, środowiskowe oraz psychologiczne. Istnieje wiele metod oceny zawartości tkani tłuszczowej w ciele człowieka. W badaniach naukowych jako miarodajne wykorzystuje się: bio – impedancję elektryczną ciała, podwójną absorpcjometrię. Dobre wyniki dają tomografia komputerowa i jądrowy rezonans magnetyczny, dokładne są też USG oraz metody izotopowe. W praktyce klinicznej wykorzystuje się prostsze sposoby, takie jak pomiar masy ciała i oblicze wskaźnika masy ciała BMI (body mass index) lub wskaźnika WHR (waist – hip ratio) oraz pomiar grubości fałdu skórnego. BMI to liczbowy wskaźnik masy pozwalający ocenić, czy ciężar ciała jest normie. Wylicza się go według następującego wzoru: BMI = masa ciała (kg)/wzrost 2 (m2). Należy pamiętać, że BMI nie nadaje się do oceny otyłości u dzieci, u osób o rozbudowanej tkance mięśniowej, u kobiet w ciąży i dzieci w okresie intensywnego wzrostu.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!