SZUKAJ
Kulinaria
0

Niskotłuszczowe kasztany

W przeciwieństwie do innych orzechów, kasztany zawierają dużo złożonych węglowodanów w postaci skrobi i błonnika oraz niewielkie ilości białka i tłuszczu..

Niskotłuszczowe kasztany

W przeciwieństwie do innych orzechów, kasztany zawierają dużo złożonych węglowodanów w postaci skrobi i błonnika oraz niewielkie ilości białka i tłuszczu. Orzechy brazylijskie, laskowe i włoskie mają 20 razy więcej tłuszczu niż kasztany. Porcja kasztanów dostarcza o połowę mniej kalorii niż porcja orzechów o tej samej wadze, zawiera natomiast dużo więcej wody. Porcja (100 g) kasztanów pokrywa w jednej trzeciej dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę E i w jednej czwartej na witaminę B6. Surowe kasztany są gorzkie, ponieważ zawierają taniny. Kasztany je się pieczone lub gotowane. Dodaje się je do zup, sosów, farszów, deserów.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!