SZUKAJ

 

Moda i Uroda
0

Olej kokosowy pomoże w odchudzaniu

Olej kokosowy jest znaczne mniej kaloryczny niż inne tłuszcze, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i zapobiega otyłości. W niektórych regionach Azji to właśnie on jest głównym źródłem tłuszczów. Zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów…

Olej kokosowy pomoże w odchudzaniu

Olej kokosowy jest znaczne mniej kaloryczny niż inne tłuszcze, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i zapobiega otyłości. W niektórych regionach Azji to właśnie on jest głównym źródłem tłuszczów. Zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów. Podczas, gdy wiele olejów bywa wrażliwych na temperaturę, tracąc przy tym swoje najkorzystniejsze substancje, olej kokosowy jest niezwykle trwały. Ma również wpływ na zwiększenie naszej wytrzymałości fizycznej oraz wzmocnienie układu odpornościowego, co jest szczególnie polecane w okresie, gdy pogoda bywa zdradliwa i jesteśmy wówczas narażeni na rozmaite infekcje. Ponadto zabija grzyby, wirusy i chorobotwórcze drobnoustroje. Chroni przed miażdżycą, wspomaga nerki, stymuluje funkcjonowanie tarczycy i zapobiega chorobom wątroby. Warto go dodawać do sosów, sałatek i ciast. Ma lekko orzechowy, delikatny aromat, dzięki czemu jest uniwersalnym dodatkiem zarówno do dań słodkich i słonych.

I

le oleju powinno się przyjmować?

Zgodnie z badaniami, dorosły powinien przyjmować około 3 i pół łyżeczki oleju kokosowego dziennie. Jego zalety opierają się na wartości odżywczej średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (MCFA), a najlepszym przykładem właściwych proporcji dostarczania MCFA do organizmu, występującym w naturze jest ludzkie mleko. Jeśli dopiero rozpoczynamy przygodę z olejem kokosowym w diecie, zacznijmy od mniejszych ilości, by sprawdzić jak nasz organizm na niego zareaguje, stopniowo zwiększając spożycie do wskazanej dawki.

S

kład oleju kokosowego

Zawiera nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%):
50-60% kwasu laurynowego C12
15-20% kwasu mirystynowego C14
7-12% kwasu palmitynowego C16
5-11% kwasu kaprylowego C8
4-9% kwasu kaprynowego C10
1,5-5% kwasu stearynowego C18
1-1,5% kwasu kapronowego C6

oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:

4-10% kwasu oleinowego C18
ok. 2% kwasu linolowego C18
do 0,2% kwasu linolenowego C18.

Praktycznie połowę zawartości oleju kokosowego stanowi kwas laurynowy, który w organizmie przekształca się w monolauryn. Naturalnie występuje on w tak dużych ilościach właśnie w orzechu kokosowym oraz mleku matki, wraz z którym dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Kwas Laurynowy ma silnie bakteriobójcze i wirusobójcze właściwości, niszczy drobnoustroje pokryte otoczką lipidową (zalicza się do nich m.in. wirus HIV, cytomegalowirus, wirus opryszczki, przeziębienia, a także bakteria Helicobacter pylori, wywołująca wrzody żołądka i nowotwory układu pokarmowego). Działa inaczej niż antybiotyki, które zabijają całą florę bakteryjną organizmu, w tym także dobroczynną – tworząc tym samym doskonałe podłoże do rozwijania się grzybicy w układzie pokarmowym. Monolauryn atakuje tylko szkodliwe wirusy i bakterie.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena