SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Placki ziemniaczane z gulaszem z indyka

Placki ziemniaczane to niezwykle proste i smaczne danie, ale będzie od Was wymagało poświęcenia mu większej ilości czasu. Komponentów do przygotowania samych placków nie potrzeba zbyt wiele…

Placki ziemniaczane z gulaszem z indyka

Placki ziemniaczane to niezwykle proste i smaczne danie, ale będzie od Was wymagało poświęcenia mu większej ilości czasu. Komponentów do przygotowania samych placków nie potrzeba zbyt wiele. Wszystko czego potrzebujemy do tarka i kilka podstawowych produktów, które z pewnością znajdą się każdej kuchni. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że jest to stosunkowo niedrogie danie. Jeśli wobec tego zależy nam na pożywnym, ale niedrogim obiedzie. To placki ziemniaczane będę idealne. Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:

0,5 kg zmieników
1 cebula
3 łyżki mąki
1 jako
1 łyżka jogurtu naturalnego (może być śmietana )
sól
pieprz

Zaczynamy od obrania i starcia ziemniaków na tarce. To główny składnik naszego dania. Wybierzmy małe oczka, by ciasto miało jednolitą konsystencję. Cebulę również obieramy i ścieramy na tarce. Jeśli będzie nam się wydawało, że w misce z ziemniakami zebrało się zbyt dużo wody, najlepiej jest je odsączyć przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami. Teraz dodajemy jajko, mąkę oraz jogurt. Całość razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowane ciasto odkładamy i zabieramy się za nasz gulasz, który z tak prostej potrawy jak placki ziemniaczane  uczyni interesujące danie, którego nie powstydzi się żadna pani domu.

Ciasto

Do przygotowania sosu będziemy potrzebować:
1 duży fileta z indyka
1 cebula
1 marchewka
0,5 bakłażana
łyżka koncentratu pomidorowego
czerwona słodka papryka
bazylia
sól pieprz
przyprawa curry
2 łyżki mąki
wywar drobiowy

Zaczynamy od dokładnego umycia naszej piersi z indyka. Następnie kroimy i posypujemy mięsko mąką. Smażymy je na rozgrzanej oliwie z oliwek. Doprawiamy curry, czerwoną słodką papryką, solą i pieprzem.

Pierś z indyka

Gdy mięso będzie już podsmażone przekładamy je do osobnego garnka, a na patelni podsmażamy cebulę oraz pokrojone warzywa. Całość możemy delikatnie podlać wodą, by warzywa mogły się bardziej poddusić. Gdy będę gotowe przekładamy je do naszego rondelka z indykiem i zalewamy całość przygotowanym wywarem.

Dusimy warzywa

Wywar z warzywami i mięsem dusimy na małym ogniu. Następnie dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Odlewamy odrobinę do osobnego kubeczka i dodajemy dwie łyżki mąki. Mieszamy tak, aby w zawartości nie powstały grudki. Gulasz zaprawimy mąką, powoli mieszając. Miedzy czasie zaczynamy smażyć nasze placki. Gdy olej będzie rozgrzany formujemy z naszego ciasta owalną masę. Smażymy z obydwu stron. Przed podaniem gulasz doprawiamy sodką papryką, bazylią, pieprzem i solą.

Życzymy smacznego!

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena