SZUKAJ

 

Zdrowie
0

Potas: Tego pierwiastka nie może Ci zabraknąć. Przekonaj się jak działa i w jakich produktach jest go najwięcej

Wiele osób zwraca uwagę na to, żeby nie spożywać zbyt dużo soli, zwłaszcza jeśli mamy skłonność do nadciśnienia. Warto również zwiększyć spożycie potasu…

Potas: Tego pierwiastka nie może Ci zabraknąć. Przekonaj się jak działa i w jakich produktach jest go najwięcej

Wiele osób zwraca uwagę na to, żeby nie spożywać zbyt dużo soli, zwłaszcza jeśli mamy skłonność do nadciśnienia. Warto również zwiększyć spożycie potasu. Przyjmowanie dużych jego ilości może wpływać na ciśnienie krwi w podobnym stopniu, jak zmniejszenie spożycia sodu.

C

o to jest?

Potas zajmuje po wapniu i fosforze, trzecie miejsce pod względem zawartości w organizmie. Jest on katonem, czyli jonem obdarzonym w środowisku wodnym (np. w płynach ustrojowych) dodatnim ładunkiem elektrycznym. Równowaga pomiędzy jonami potasu, sodu i chloru jest konieczna, żeby organizm mógł pełnić swe podstawowe funkcje. Niemal cały potas ustrojowy znajduje się komórkach.

D

ziałanie

Potas wraz z innymi jonami bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, inicjowaniu procesu skurczu mięśnia, regulacji uderzeń serca i ciśnienia krwi. Potas kontroluje objętość płynu zawartego w komórkach, natomiast sód pełni tę samą funkcję w stosunku do płynu pozakomórkowego. Od równowagi tych dwóch jonów zależy prawidłowa gospodarka płynami ustrojowymi. Potas bierze też udział w przekształcaniu glukozy z krwi, czyli pierwotnego źródła energii, w glikogen, związek, w którym glukoza jest zamagazynowana w mięśniach i wątrobie. Potas – fizjologiczny środek moczopędny – współdziała w usuwaniu z organizmu trujących produktów przemiany materii.

Liczne badania wykazały, że osoby, których  pożywienie zawiera dużo potasu mają niższe ciśnienie krwi niż te, które cierpią na niedobór tego jonu. Działa w ten sposób nawet u osób jedzących dużo sodu ( chociaż ograniczenie jego ilości daje lepsze wyniki). W jednym z badań grupę 54 osób leczonych  z powodu nadciśnienia podzielono na dwie grupy . Pacjenci z pierwszej jedli normalne pożywienie, zaś z drugiej wzbogacone o 3  do 6 dań zawierających dużo potasu. Po upływie roku 81 proc.  z drugiej  grypy mogło zmniejszyć dawki leków obniżających ciśnienie krwi, podczas gdy w pierwszej grupie mogło to zrobić jedynie 29 proc. osób.

Potas może regulować ciśnienie krwi, ponieważ zmniejsza ryzyko chorób serca i udaru mózgu. W pewnym badaniu stwierdzono, że jeśli osoby z nadciśnieniem jadły codziennie jedno danie zawierające dużo potasu, ryzyko śmiertelnego udaru mózgu zmniejszył się u nic o 40 proc. Inne badanie potwierdzone przez 12 lat, wykazały, że mężczyźni odżywiający się potrawami zawierającymi mało potasu byli 2,5 razy bardziej narażeni na ryzyko śmiertelnego daru mózgu niż Ci, którzy przyjmowali duże ilości tego pierwiastka. U kobiet przyjmowanie niedostatecznych ilości potasu zwiększyło to ryzyko niemal pięciokrotnie.

Z

apotrzebowanie organizmu

Zalecana dzienna dawka potasu wynosi 3,5 g. Pierwiastki ten znajduje się wielu potrawach, lecz jest go szczególnie dużo w owocach i warzywach. Często jednak jemy za mało tych ważnych dla zdrowia skórników pożywienia i dlatego co trzeci mieszkaniec Europy otrzymuje nie więcej niż 2,5 g potasu dzienne.

U osób zdrowych małe spożycie potasu nie wywołuje żadnych dolegliwości . Pierwszym objawem małej zawartości potasu w pożywieniu jest osłabienie mięśni i nudności. Poważny niedobór pojawia się wówczas, gdy pacjent zażywa silne działający środek moczopędny lub cierpi na ciężką biegunkę połączoną z wymiotami. Jeśli w takim przypadku niedobór potasu nie zostanie wyrównany, pacjentowi zagraża niewydolność krążenia

Ż

ródło potasu

Bardzo dużo potasu zawierają ziemniaki, banany, pomarańcze i sok pomarańczowy . Potas znajduje się również z mięsie, drobiu i jogurcie.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena