SZUKAJ

 

Zdrowie
0

Poznaj produkty wychładzające organizm. Dlaczego warto się ich wystrzegać, zwłaszcza teraz?

Im bliżej zimy, tym bardziej zastanawiamy się nad tym co jeść, aby nasz organizm w sposób naturalny mógł obronić się przed sezonowymi infekcjami oraz co najważniejsze – ogrzać się w mroźne dni…

Poznaj produkty wychładzające organizm. Dlaczego warto się ich wystrzegać, zwłaszcza teraz?

Im bliżej zimy, tym bardziej zastanawiamy się nad tym co jeść, aby nasz organizm w sposób naturalny mógł obronić się przed sezonowymi infekcjami oraz co najważniejsze – ogrzać się w mroźne dni. W naszym jadłospisie jednak zbyt często pojawiają się produkty, które uznawane się przed medycynę chińską za wychładzające.

Medycyna chińska dbając o równowagę życiową i zdrowotną w naturalny sposób, dzieli wszystkie pokarmy na gorące, ciepłe, neutralne, wychładzające i zimne. Dla nas najlepszym rozwiązaniem będą produkty neutralne takie jak: fasola czerwona i szparagowa, groch, kapusta, marchew, mleko, żyto, wiśnie, winogrona, brązowy ryż, buraki, chleb, łosoś, rodzynki, śliwki. Nie możemy jednak zapomnieć o tym, że wybierając produkty powinniśmy się sugerować tym, które miejsce na zmieni zamieszkujemy. W Polsce  panuje klimat umiarkowany, dość chłodny dlatego produkty po które sięgamy, powinny być  natury obojętnej – Ping, oraz rozgrzewającej – Wen. Chińczycy uważają, że powinniśmy unikać produktów wychładzających natury Liang i wyziębiających – natury Han. Skąd to przekonanie?

 

Na co dzień, żyjąc w totalnym pośpiechu i stresie zazwyczaj sięgamy po zimne pożywienie, które uznawane jest za wychładzające i wyziębiające. Aby to pożywnie mogło zostać ogrzane fizycznie i energetyczne do temperatury, która jest właściwa dla procesu trawienia, żołądek musi użyć wiele własnej energii Qi (Chi), stając się przez to słabszym. Na skutek wychłodzenia narządów wewnętrznych w naszym organizmie zaczyna produkować się i  gromadzić ciężki, lepki śluz, zwany przez chińczyków śluzem TAN, jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia. Dlatego bardzo ważne jest to, w naszej codziennej diecie unikać produktów wyziębiających , a częściej sięgać po te, które są natury obojętnej (ping), oraz rozgrzewającej (wen). No dobrze, ale jakie to produkty? Lista jest długa…

Fot: medycyna-chinska.blogspot.com

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena