SZUKAJ
Zdrowie
0

Przebojowe produkty – ryby

Tłuszcz z ryb dobrze wpływa na serce. Tłuszcz ryb morskich zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega – 3, które chronią przed miażdżycą, obniżając poziom trójglicerydów we krwi …

Przebojowe produkty – ryby

Tłuszcz z ryb dobrze wpływa na serce. Tłuszcz ryb morskich zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega – 3, które chronią przed miażdżycą, obniżając poziom trójglicerydów we krwi (wysoki poziom trójglicerydów sprzyja miażdżycy i pogarsza przebieg cukrzycy) i zmniejszając tendencję do tworzenia się naczyniach skrzeplin. Dowiedziono, że wystarczy raz w tygodniu jeść danie rybne, by o 40 proc. obniżyć ryzyko choroby wieńcowej. Jedzenie ryb zmniejsza też ryzyko nagłego zgonu wskutek zawału serca oaz jest korzystne także w przypadku osób, które już przeszły zawał (pozwala uniknąć drugiego). Przez dwa lata obserwowano osoby, które przeżyły zwała, i okazało się, że Ci, którzy przynajmniej 2 razy w tygodniu jedli ryby, byli o 29 proc. mniej narażeni na powtórny zawał.

Ponadto osoby, w których jadłospisie znajdują się ryby i owoce morza, są mniej narażone na zachorowanie na raka, zwłaszcza raka przełyku, żołądka i jelita grubego. Z przeprowadzonych badań wynika również, że ryby zapobiegają depresji, stymulują bowiem wytwarzanie przez organizm serotoniny, jednego z głównych neurohormonów, odpowiedzialnych za nastrój . Badania przeprowadzone w Finlandii wykazały, że osoby jedzące ryby rzadziej niż raz w tygodniu są o 31 proc. bardziej skłonne do łagodnej lub głębokiej depresji niż ci, którzy jedzą je często.

Oto kilka wskazówek:
1. Postaw sobie za cel jeść rybę przynajmniej raz w tygodniu. Może tradycyjnie w piątek?
2. Niech obawa przed nadmiernym spożyciem tłuszczu  nie odstrasza Cię od tłustych ryb. Na ogół zawierają one mniej tłuszczu i dostarczają mniej kalorii niż najchudsze nawet mięso.
3. Dobry wybór to: pstrąg, śledzie, makrela, łosoś i miecznik.
4. Dość zdrowie są skorupiaki. Krewetki zawierają wprawdzie sporo cholesterolu, ale mało nasyconych kwasów tłuszczowych i trochę tłuszczów omega – 3, w sumie więc pływają na obniżenie poziomu cholesterolu.
5. Chude ryby, jak dorsz czy płastugi, też są cenne. Stanowią doskonałe źródło białka, przy niemal zerowej zawartości tłuszczów nasyconych. Wybieraj raczej rybę pieczoną, z rusztu, z wody albo gotowaną na parze – nie smażoną.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!