SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Przepis na domowe masło orzechowe

Masło orzechowe to idealna alternatywna dla masła czekoladowego, tym bardziej jeśli zrobimy je sami w domu i dokładnie wiemy, co się w nim znajduje…

Przepis na domowe masło orzechowe

Masło orzechowe to idealna alternatywna dla masła czekoladowego, tym bardziej jeśli zrobimy je sami w domu i dokładnie wiemy, co się w nim znajduje. Orzechy mimo, że są wysokokaloryczne stanowią bardzo dobre źródło witaminy E i witamin z grupy B – tiaminy i niacyny, białka i składników mineralnych, a tym samym mogą zmniejszać zagrożenie wystąpienia choroby wieńcowej.

Zwłaszcza orzechy włoskie, ziemne i laskowe są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe potrzebne do normalnego wzrostu i rozwoju tkanki. Wegetarianom orzechy mogą dostarczać wielu składników odżywczych, przez innych zazwyczaj uzyskiwanych z pożywienia pochodzenia zwierzęcego. Takimi składnikami jest właśnie większość witamin z grupy B, fosfor, żelazo, miedź, potas i białko. Białko pochodzące z orzechów, jak i z większości źródeł roślinnych, nie ma takiej wartości jak białka zwierzęce, zawarte na przykład mięsie. Jednakże jeśli w pożywieniu znajdą się orzechy, pieczywo ziarno zbóż i nasiona roślin strączkowych ( zwłaszcza soi i soczewicy) to dostarczymy organizmowi niezbędnych aminokwasów.

To przygotowania naszego domowego masła orzechowego będziemy potrzebować:

Składniki:
1 opakowanie orzeszków ziemnych prażonych ( bez soli)
łyżeczkę miodu i szczyptę soli.

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia przesypujemy nasze orzechy i zaczynamy je blendoować. Od czasu do czasu podnosząc pokrywę, by sprawdzić gęstość uzyskiwanej masy. Między czasie dodajemy łyżeczkę miodu i szczyptę soli. Całość ponownie blendujemy. Gdy masa będzie gęsta i zbita masło jest już gotowe.  Należy  je w dość szybkim tempie przelać do wcześniej przygotowanego pojemnika. Następnie odstawiamy je do lodówki. Za parę godzin stanie się bardziej zbite i niczym nie będzie odstawało od tego, które widzimy na sklepowych półkach. Doradzamy nie podjadać ciepłego masła orzechowego, bo ciężko będzie się od niego oderwać, a z orzechami mimo ich zdrowotnych właściwości,   należy zachować umiar.

Smacznego!

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!