SZUKAJ
Kulinaria
0

Przepis na szybką i solidną porcję białka: szaszłyki z kurczaka

Wystarczy, że poświęcisz zaledwie 10 minut w firmowej kuchni, by przygotować zdrowy posiłek, który dostarczy Ci wysokiej jakości solidną porcję białka.

Wystarczy, że poświęcisz zaledwie 10 minut w firmowej kuchni, by przygotować zdrowy posiłek, który dostarczy Ci wysokiej jakości solidną porcję białka. Szaszłyki z kurczaka to jest to! Smacznego.

szaszłyki z kurczaka

Będziesz potrzebować:

Piersi z kurczaka (podsmażone wcześniej w domu)

1 ząbek czosnku

Papryczka chili

1 łyżka masła orzechowego

1 łyżeczka sosu sojowego

Sok z połowy cytryny

Czas przygotowania nie wynosi więcej niż 10 minut. Szaszłyki z kurczaka dostarczą Ci 25g protein i zaledwie 259kcal.Natomiast jeżeli chodzi o tłuszcze nasycone to jest to około 3,9g.0

Do pracy weź ze sobą podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka, oczywiście może być też upieczona. Wszystko zależy od tego jak wolisz. Teraz pokrój ją na grube kawałki, które zostaną nadziane na drewniane patyczki. Mimo, że danie swoim wyglądem już przypomina szaszłyki z kurczaka, to jednak nie radzimy go jeszcze spożywać.

Czosnek wraz z papryczką chili posiekaj jak najdrobniej tylko potrafisz, a następnie wrzuć je do kubka. Dodaj łyżkę masła orzechowego, sok z cytryny oraz sos sojowy w proporcjach podanych wyżej. Teraz wystarczy dokładnie wszystko ze sobą wymieszać.

Pokrojone wcześniej kawałki kurczaka obtocz w sosie, następnie nadziewając je na drewniane patyczki. Przygotowując szaszłyki z kurczaka w żadnym razie nie wolno skorzystać z metalowych patyczków. Danie podgrzewaj na pełnej mocy przez 3 minuty z oby dwóch stron.

Musztarda = odporność

Jeżeli w ostatnim czasie dałaś sobie ostro w kość na siłowni i masz spadek odporności to proponujemy Ci sos, który momentalnie pomoże Ci ją zneutralizować.

szaszłyki z kurczaka

Składniki:

1 łyżka greckiego jogurtu

3 łyżki musztardy pełnoziarnistej

½ papryczki chili(posiekanej)

2 ząbki czosnku(zblendowane)

1 łyżeczka octu balsamicznego

Twój organizm będzie Ci bardzo wdzięczny za to połączenie.

Witamina C z dodatkiem tłuszczu

Jeżeli połączysz te dwa składniki w parę to skorzystasz z nich zdecydowanie bardziej, aniżeli zjadłabyś je pojedynczo. Każde dziecko wie, że witamina C wzmacnia naszą odporność, jednak nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, że podnosi ona również naszą wydolność aerobową. Doskonałym źródłem witaminy C są cytrusy, jeżeli natomiast wolisz warzywa to jeszcze lepszym źródłem jest czerwona papryka. Jednak, przyswoić ją w maksymalnym stopniu potrzebny jest również tłuszcz. Bez niego człowiek przyswaja słabiej nie tylko witaminy, ale dosłownie wszystko.

Jak więc to połączyć? Śniadanie w postaci jajecznicy na bekonie plus świeża pomarańcza to idealne połączenie. Witamina C sprawi, że absorpcja żelaza z wieprzowiny znacznie się poprawi a to zaś zwiększy dostawę tlenu do mięśni. W ten sposób na treningu dasz z siebie dwa razy więcej niż przeciętnie.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *