SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Pudding jaglany z miodem, cynamonem i gruszką

Dlaczego kasza? Bo to najzdrowszy wybór! Kasza była królową kuchni staropolskiej i teraz, po latach niełaski, kiedy to uważano ją za pokarm ubogich, powraca w wielkim stylu. Gryczana, jęczmienna, orkiszowa..

Pudding jaglany z miodem, cynamonem i gruszką

Dlaczego kasza? Bo to najzdrowszy wybór! Kasza była królową kuchni staropolskiej i teraz, po latach niełaski, kiedy to uważano ją za pokarm ubogich, powraca w wielkim stylu. Gryczana, jęczmienna, orkiszowa, a także niezwykle dziś populara jaglana to pokarm życia i bogactwo smaków. Dania z kaszą nie muszą być nudne. Jeśli nie masz pomysłu na danie z kaszą w roli głównej,  wypróbuj  nasz przepis na pudding jaglany z miodem i gruszką. Nie będziesz żałować.

 

Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1-1, 5 szklanki mleka
1 łyżka miodu
1 szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 gruszka, można pokroić w plasterki

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku wrzątkiem.  Przekładamy do garnuszka, zalewamy 2 i ½ szklanki gorącej wody, dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na najmniejszym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę. Wlewamy mleko, gotujemy kolejne 2-3 minut. Ściągamy z ognia, dodajemy miód i cynamon. Miksujemy ręcznym blenderem na gładką, gęstą masę (jeśli pudding jest za gęsty, dolewamy mleka ). Przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy gruszkę, ewentualnie dodatkowo skrapiamy miodem. Pudding jest pyszny  zarówno na gorąco i na zimno.

 

 

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena