SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Pyszne tagliatelle z zielonym sosem i tylko 215 kcal!

Idealne danie dla osób lubiących lekkie i pełnowartościowe posiłki. Główne składniki to szpinak i rukiew, które stanowią doskonałe źródło witaminy C oraz beta –karotenu…

Pyszne tagliatelle z zielonym sosem i tylko 215 kcal!

Idealne danie dla osób lubiących lekkie i pełnowartościowe posiłki. Główne składniki to szpinak i rukiew, które stanowią doskonałe źródło witaminy C oraz beta –karotenu. Zawierają również sporą ilość witamin z grupy B. Zielony groszek natomiast doładuje nasz organizm porcją błonnika i białka. Zwieńczeniem dania będzie lekki sos, który nie ma nic wspólnego z ciężkimi, klasycznymi włoskimi sosami.

S

kładniki na 4 porcje obiadowe

225 g młodych listków szpinaku

100 g rukwi wodnej (dodać grubsze łodyżki)

125 g mrożonego zielonego groszku

500g świeżego makaronu tagliatelle

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

200ml gęstego jogurtu naturalnego

4 łyżki siekanej natki pietruszki

6 listków bazylii, porwanych na kawałki

7 sól i pieprz

1.Szpinak i rukiew wypłukać i włożyć do sporego garnka. Dolać wody, ale tylko tyle aby mogła zwilżyć liście. Gotujemy pod przykryciem 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.

2.Dodać groszek. Również gotować pod przykryciem 2 minuty. Ilość płynów powinna być taka, aby groszek mógł się swobodnie ugotować. Wszystko razem, łącznie z wywarem przekładamy do miski i odstawiamy.

3.Gotujemy makaron, w dużej ilości wrzącej wody. Czas gotowania zgodny z przepisem na opakowaniu. Najlepiej wyjąć minutę przed ustalonym czasem. Makaron ma być al dente – jędrny, a nie rozgotowany.

4. Mieszamy mąkę kukurydzianą z jogurtem na gładką masę i przekładamy do rondla, w którym gotowały się nasze warzywa. Podgrzewamy, aż całość zacznie bulgotać. Dodajemy wcześniej odstawione do miski warzywa, pietruszkę, bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany sos dokładnie mieszamy, podgrzewamy i zestawiamy z ognia.

5.Odcedzony makaron dodajemy do sosu. Całość delikatnie mieszamy i podajemy.

SMACZNEGO 🙂

Wartość odżywcza 1 porcji: 215 kcal, 11 g białka, 30g węglowodanów (w tym błonnika), 6 g tłuszczu, 0 mg cholesterolu, 170 mg sodu. .

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena