SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Pyszny weekend – czas na królewskie śniadanie! Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi

Sobotnie i niedzielne poranki to czas tylko dla nas i najbliższych. Niespieszna, beztroska atmosfera sprzyja przygotowaniu wyjątkowego śniadania, które można celebrować w rodzinnym gronie…

Pyszny weekend – czas na królewskie śniadanie! Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi

Sobotnie i niedzielne poranki to czas tylko dla nas i najbliższych. Niespieszna, beztroska atmosfera sprzyja przygotowaniu wyjątkowego śniadania, które można celebrować w rodzinnym gronie. Dziś podpowiemy Wam, jak pierwszy posiłek zamienić w rozkoszne, kulinarne ucztowanie.

 

Zazwyczaj w tygodniu zapominamy o śniadaniu albo jemy je w pośpiechu. Szybka kawa, płatki albo kanapki, to standard, o którym w weekend… warto zapomnieć! Tak, sobotnie i niedzielne poranki wykorzystajmy na dopieszczenie śniadania, które może być cudownym rozpoczęciem dnia. W kilka chwil przygotujesz pyszną, smażoną chałkę z sosem budyniowym i owocami leśnymi – to oryginalna i wyjątkowo smaczna propozycja na lipcowe śniadanie. Aromaty ciasta i owoców przywołają na myśl beztroskie wakacje u babci, a na buziach wszystkich małych domowników wywołają… niemały uśmiech. Będzie pysznie, prosto i lekko – w ten weekend zapowiada się idealne letnie przedpołudnie z prawdziwymi smakołykami!

 

Składniki:

Owoce lasów i sadów PROSTE HISTORIE
250 ml tłustego mleka
szczypta kardamonu
60 g cukru pudru
½ otartej skórki z pomarańczy
4 żółtka jajek
1 całe jajko
4 kromki chałki
łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Do mleka wrzucamy szczyptę kardamonu, 30 g cukru pudru, otartą skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy, odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy przyprawy. Z żółtek i 30 g cukru pudru ukręcamy kogel mogel. Mleko ponownie doprowadzamy do wrzenia i gorące, ciągle mieszając, wlewamy do ukręconych żółtek. Przenosimy na mały ogień i nieustannie pilnujemy gęstniejącego kremu. Gdy osiągnie konsystencję ciepłego budyniu, dodajemy do niego 3 czubate łyżki zamrożonych owoców . Już nie podgrzewamy, owoce świetnie wkomponują się w sos. Na maśle smażymy kromki chałki zanurzonej w lekko podbitym jajku. Rumiane serwujemy z ciepłym, owocowym sosem budyniowym.

 

 

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena