SZUKAJ
Kulinaria
0

Risotto z kurczakiem curry i warzywami

Risotto to popularne włoskie danie. Jest symbolem północnych Włoch. Jest tak samo popularne jak pasta w południowej części kraju. Obecnie risotto przeniknęło do innych kuchni krajów europejskich i jest podawane na wiele sposobów…

Risotto z kurczakiem curry i warzywami

Risotto to popularne włoskie danie. Jest symbolem północnych Włoch. Jest tak samo popularne jak pasta w południowej części kraju. Obecnie risotto przeniknęło do innych kuchni krajów europejskich i jest podawane na wiele sposobów. Nie ma się co dziwić, że ma aż tylu zwolenników. Można go przyrządzić w bardzo krótkim czasie i nie potrzeba do tego wielkich zdolności kulinarnych. Tajemnica tkwi w składnikach, a to od nas zależy, czego użyjemy do jego przygotowania. W ramach uzdrowienia jadłospisu w 8 tygodniu przedstawiamy przepis na risotto z kurczakiem curry z dodatkiem czerwonej fasolki.

Składniki:
3 torebki ryżu ( biały długoziarnisty)
5 marchewek – średniej wielkości
podwójna pierś z kurczaka
puszka groszku konserwowego
2 puszki kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
curry
Pieprz, sól, bazylia
bulion warzywny ( można użyć  gotowego bulionu w kostce, aby wzmocnić smak potrawy )
składniki na 4 porcje

Przygotowanie

Na początku należy opłukać dokładnie pierś z kurczaka, oczyścić  ją z nadmiaru tłuszczu i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podgrzewamy mięso. Między czasie myjemy i obieramy marchew, następnie kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na ryż, gdy zacznie się gotować do wrzącej wody wsypujemy dwie łyżeczki curry i łyżeczkę soli, a następnie wkładamy ryż, wyciągamy go po 10 minutach (resztę dogotujemy w bulionie). Ważne, żeby nie był rozgotowany. Wracamy do naszego kurczaka, doprawiamy go curry, by miałam złocisty kolor i posypujemy szczyptą soli. Teraz czas na bulion. My zrobimy go na bazie wywaru, który powstanie w trakcie podsmażania mięsa. Do patelni, w której znajduje się kurczak dolewamy wodę ok. 1,5 – 2 szklanki (może być mineralna) i dusimy. Gdy kurczak, będzie miał jasno złocisty kolor zaczynamy dodawać marchew. Marchew gotująca się w wywarze sprawi, że bulion będzie miał lekko słodkawy smak. Powinien smakować jak rosół w wersji light. Między czasie odcedzamy groszek i kukurydzę. Fasolę płuczemy z zalewy, aby pozbyć się nadmiaru sodu. Dzięki temu nie będzie powodowała uczucia pełności w żołądku. Gdy marchewka już jest miękka, dodajemy pozostałe warzywa. Wszystko razem dusimy jakieś 3-4 minuty. Kolej na jakże istotny w tym daniu ryż. Po odlaniu wody powinien mieć złocisty kolor. Dosypujemy go do naszych warzyw i kurczaka w curry.

Dusimy mięso

Uwaga! Naczynie, w którym będziemy dusić warzywa i mięso powinno być wysokie, aby po dodaniu ryżu wszystko można było wymieszać i delikatnie podsmażyć i pogotować. Gdy już ryż będzie odpowiednio miękki, ale nie przegotowany risotto jest gotowe. Zanim położymy je na talerze warto je jeszcze doprawić curry, solą, ewentualnie pieprzem do smaku. Można też użyć bazylii w przyprawie.

Życzymy smacznego! 🙂

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *