SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Rozgrzewająca zupa cebulowa

Cebula jest ważną przyprawą w polskiej kuchni. Białą i bardziej delikatną – cukrową, spożywa się najczęściej surowo w sałatkach i surówkach…

Rozgrzewająca zupa cebulowa

Cebula jest ważną przyprawą w polskiej kuchni. Białą i bardziej delikatną – cukrową, spożywa się najczęściej surowo w sałatkach i surówkach. Jada się też ją zeszkloną, jako dodatek do zup, sosów, zapiekanek, mięsa, jajecznic. Warzywo jest niezastąpionym składnikiem babki ziemniaczanej, racuchów, leczo, indyjskiej potrawy briyani. Może też być samodzielnym daniem – w postaci cebuli w ciście curry, faszerowanego ciasta francuskiego albo nadziewanych naleśników na ciepło. Kolorowa bywa uzupełnieniem smakowym i konserwującym marynat – ogórków, papryki, grzybów.

Daniem niezwykle ciekawym jest zupa cebulowa z grzankami i serem żółtym lub owczym. Aby ją przygotować będziecie potrzebować:

Składniki:
3 cebule cukrowe,
1 kostka rosołowa,
2 łyżki oliwy z oliwek,
200 g sera owczego,
2 kromki pszennego chleba,
1 łyżka masła,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz.

Przygotowanie:
Kostkę rosołową rozpuścić w 500 ml wody, zagotować. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Podsmażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor. Włożyć do garnka z bulionem i chwilę pogotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Ser pokroić w grubą kostkę. Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na grzanki na maśle. Na talerz wykładać porcję sera i grzanek, zalać gorącą zupą. Posypać ziołami.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!