SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Sałatki dietetyczne o niskim indeksie glikemicznym – przepisy

Węglowodany szybko przyswajalne sprawiają, ze poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. Zastanawiałaś się więc co jeść, aby trzustka nie musiała pracować ponad normę nad produkcja insuliny?

Sałatki dietetyczne o niskim indeksie glikemicznym – przepisy

Sałatki dietetyczne o niskim indeksie glikemicznym świetnie sprawdzą się w kuchni każdej kobiety, wcale nie musisz się odchudzać, by skorzystać z naszych przepisów. Węglowodany szybko przyswajalne sprawiają, ze poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta. Zastanawiałaś się więc co jeść, aby trzustka nie musiała pracować ponad normę nad produkcja insuliny? Jeżeli chodzi o produkty z niskim indeksem glikemicznym to przede wszystkim: surowe warzywa, sery i orzechy. Poniżej znajdziesz kilka ciekawych pomysł na wykorzystanie tych produktów w sałatce.

 

Węglowodany same w sobie nie są złe, ale należy je podzielić na dwie grupy, a mianowicie: szybko i wolno przyswajalne. Jeżeli chodzi o te pierwsze to zwiększają w gwałtowny sposób poziom cukru we krwi. Trzustka cierpi na tym najbardziej, gdyż odbierając taki sygnał zaczyna działać w sposób histeryczny, gdyż nie ma pojęcia, jak długo będzie trwa ten wzrost i zaczyna wyrzucać ogromne ilości insuliny. Sałatki dietetyczne o niskim indeksie glikemicznym pozwolą tego uniknąć i nie tylko trzustka będzie Ci wdzięczna.

 

Produkty o najwyższym indeksie glikemicznym to przede wszystkim słodkie napoje gazowane, soki owocowe, które zostały dosłodzone syropem glukozowo-fruktozowym, smażone ziemniaki, gotowany ryż, makarony (oczywiście nie te razowe), płatki kukurydziane, drożdżówki. Natomiast produkty o niskim IG, nie powodujące skoków glukozy, a tym samym insuliny to: surowe warzywa, tofu, sery, orzechy.

 

Sałatki dietetyczne o niskim indeksie glikemicznym – tuńczyk w roli głównej

 

Sałatki dietetyczne o niskim indeksie glikemicznym

Fot:womenshealth.pl

 

Będziesz potrzebować: (2 porcje)

• Tuńczyk w sosie własnym (180g – 1 puszka)
• 1 pomarańcza
• Majonez light (1,5 łyżki)
• Orzechy nerkowca (2 łyżki)
• Orzechy włoskie (1 łyżka)
• Imbir w proszku (1 łyżeczka)
• Sok z cytryny (1 łyżeczka)
• Szczypta soli i pieprzu
• Świeży szpinak (6-8 liście)
• Sałata (3-4 liście)

 

Do średniej misce umieść obraną i pokrojoną pomarańczę, majonez, orzechy, imbir, sok z cytryny, przyprawy i delikatnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Na talerzu ułóż opłukane wcześniej liście sałaty oraz szpinaku i umieść na nich sałatkę.

Jedna porcja – 477kcal

 

Sprawdź: Pomysł na obiad do pracy –  sałatka w słoiku

 

Kilogramy lecą w dół – Sałatka grecka

 

Sałatki dietetyczne o niskim indeksie glikemicznym

Fot:womenshealth.pl

 

Sałatki dietetyczne o niskim indeksie glikemicznym są naprawdę smaczne, przekonasz się sama, kiedy spróbujesz wersji light jednej z najpopularniejszych sałatek na świecie. Do przygotowania 2 porcji będziesz potrzebować:

• Sałata rzymska (1 główka)
• Ser feta (2 łyżki)
• Średniej wielkości ogórek
• Czarne oliwki bez pestek (1/4 kubka)
• Pomidorki cherry (1/2 kubka)
• Czerwona cebula
• Sok z cytryny (1 łyżka)
• Biały ocet winny (1 łyżka)
• Oliwa z oliwek (1/4 kubka)
• Suszone oregano (szczypta)

 

Oregano wymieszaj z sokiem z cytryny, octem winnym oraz oliwą z oliwek. Dorzuć do tego ser i umieść w lodówce na około 15 minut. W tym czasie umyj i wysusz sałatę, a następnie podrzyj je na drobne kawałki. Dorzuć pomidorki, cebulę, ogórka i oliwki – dokładnie wymieszaj. Sałatkę polej przygotowanym i schłodzony dresingiem z serem feta. Do smaku możesz dodać więcej oregano.

Jednak porcja – 180kcl

 

Sałatki dietetyczne o niskim indeksie glikemicznym – kurczak

 

Sałatki dietetyczne o niskim indeksie glikemicznym

Fot:womenshealth.pl

 

Będziesz potrzebować: (2 porcje)

• Podwójna pierś z kurczaka
• Biała fasolka (400g – 1 puszka)
• Czerwona cebula (1/2)
• Czerwona papryka (1/2)
• Pomidorki koktajlowe (1/2 kubka)
• Liście świeżej bazylii (1/2 kubka)
• Ząbek czosnku
• Oliwa z oliwek (1/4 kubka)
• Czerwony ocet winny (1 łyżka)’
• Zielona pietruszka (1/4 kubka)
• Parmezan, ser pleśniowy lub feta (1/4 kubka)
• Szczypta soli i pieprzu
• Oliwa z oliwek (1/4 kubka)
• Ząbek czosnku
• Szczypta oregano

 

Piersi z kurczaka umieść w płaskim naczyniu, a następnie pokryj je dokładnie marynatą i odstaw na godzinę. W tym czasie do dużej miski wrzuć fasolę, cebulę, paprykę, pomidory, bazylię, czosnek oraz przyprawy – delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i ocet winny – wymieszaj jeszcze raz.

Sprawdź: Wykwintna sałatka z indykiem

 

Po upływnie godziny możesz zabrać się za podsmażanie lub grillowanie piersi z kurczaka. Poczekaj aż ostygnie, a następnie pokrój w paski o szerokości 1cm lub kostkę. Teraz wystarczy przełożyć mięso do misy z warzywami, a następnie posypać zieloną pietruszką i serem.

Jedna porcja – 540kcal

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena