SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Śniadanie zmniejsza ryzyko nadwagi

Blisko 50 procent dorosłych Polaków przystępuje do pracy bez pierwszego śniadania – wykazują badania. Rezygnowanie z posiłku w godzinach porannych, kiedy organizm ma największe zapotrzebowanie na składniki energetycznej…

Śniadanie zmniejsza ryzyko nadwagi

Blisko 50 procent dorosłych Polaków przystępuje do pracy bez pierwszego śniadania – wykazują badania. Rezygnowanie z posiłku w godzinach porannych, kiedy organizm ma największe zapotrzebowanie na składniki energetycznej i odżywcze, może prowadzić do obniżenia zdolności psychoruchowych i intelektualnych. Spada nasza wydajność w pracy i mamy nie najlepsze samopoczucie.

Poranny posiłek korzystnie wpływa na apetyt, pozwalając na kontrolę uczucia głodu w ciągu  całego dnia. Zmniejsza prawdopodobieństwo późniejszego przejadania się. Poprawa przemianę materii, reguluje produkcję insuliny oraz zapewnia lepsze funkcjonowanie układu trawiennego. Dlatego osoby jedzące regularnie śniadanie dwukrotnie rzadziej mają problemy z nadwagą. Badania dowiodły, że zapominając o śniadaniu, ryzykujemy otyłością oraz pojawieniem się tzw. zespołu insulinoodporności. To zaburzenie metaboliczne charakteryzujące się współwystępowaniem podwyższonego stężenia glukozy w surowicy krwi na czczo, otyłości, nadciśnienia tętniczego oraz nieprawidłowości w zakresie gospodarki tłuszczami. Najistotniejszym jest obniżenie poziomu frakcji HDL – cholesterolu (tzw. dobrego cholesterolu). Choć osoby z tym zespołem mogą jeszcze nie mieć cukrzycy, to jednak ich metabolizm glukozy jest nieprawidłowy. W grupie tej zdecydowanie wzrasta ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo- naczyniowego, takich jak: miażdżyca, zwał, udar nadciśnienie tętnicze.

Śniadanie stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz zmniejsza zapotrzebowanie na tłuszcze wciągu całego dnia. Pozytywnie wpływa na działanie układu odpornościowego. Dzięki temu może on sprawniej i skuteczniej walczyć z infekcjami.

Nieprawidłowe odżywianie prowadzi także do wielu chorób, układu pokarmowego, w tym nowotworów. Jeśli nękają cię zgagi, wzdęcia i zaparcia, pomyśl o dobrym śniadaniu. Korzystnie bowiem wpływa ono na przemianę materii i zapewnia lepsze funkcjonowanie układu trawiennego. Jego brak natomiast wiązać się może również z zakłóceniami gospodarki hormonalnej.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!