SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Sorbet z mango i szampana

Sorbet to idealny lekki deser, na specjalne okazje wytwornego smaku doda mu szampan, albo musujące białe wino. Jeśli chcemy by wyglądał jeszcze bardziej elegancko podajmy go w koktajlowych szklankach, a nie salaterkach…

Sorbet z mango i szampana

Sorbet to idealny lekki deser, na specjalne okazje wytwornego smaku doda mu szampan, albo musujące białe wino. Jeśli chcemy by wyglądał jeszcze bardziej elegancko podajmy go w koktajlowych szklankach, a nie salaterkach.

Składniki:
4 dojrzałe owoce mango (utarte)
250 mln szampana albo musującego białego wina
Sok z 1 limonki
50 g cukru żelującego
2 białka jajek
Plaster limonki bądź mango do przybrania.

P

rzygotowanie

1.Umieść utarte mango w dużej misce, wlej szampana i sok z limonki. Dodaj cukier żelujący i dobrze zmiksuj wszystkie składniki.
2.Wlej masę do plastikowego pojemnika, przykryj i mroź przez 3 godzinny aż zgęstnieje.
3.Wbij białka do dużej miski i ubij na sztywną pianę. Stopniowo delikatnie wymieszaj z masą z mango za pomocą metalowej łyżki.
4.Wlej masę do pojemnika, przykryj i mroź przez około 2 godziny, aż stwardnieje. Sorbet nałóż do salaterek i podaj biszkoptami zaraz po nałożeniu. Całość możesz  przyozdobić plastrami mango lub limonki.

 

Przygotowanie: 15 minut
Chłodzenie ok.: 5 godzin
Porcje: 4

Wartość odżywcza deseru

Kalorie 114
Węglowodany 34 g
(Cukry) 33 g
Białko 2,5 g
Tłuszcz 0,3 g
(kwasy tłuszczowe nasycone) 0
Błonnik 3 g.

Życzymy smacznego 🙂

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena