SZUKAJ
Kulinaria
0

Szybka i prosta marchewkowa zupa krem z curry

Dodatkowa porcja beta – karotenu przy tak słonecznej pogodzie będzie jak znalazł. Zapewni nam ją zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu marchewkowa zupa krem…

Szybka i prosta marchewkowa zupa krem z curry

Dodatkowa porcja beta – karotenu przy tak słonecznej pogodzie będzie jak znalazł. Zapewni nam ją zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu marchewkowa zupa krem. To również idealna propozycja dla  młodszych smakoszy kulinarnych, którzy mogą mieć opory przed zjedzeniem gotowanej marchewki. Za zupa zaspokoi nawet najbardziej wybredne podniebienie.

Składniki:
1 łyżka oleju roślinnego
1 kg marchwi
1 łyżka curry
1 cebula
1 l bulionu warzywnego
600 ml wody lub więcej

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w talarki i zeszklenia jej ja dwóch łyżkach oleju roślinnego. Następnie dodajemy do niej łyżkę curry. Kroimy marchew i dodajemy do podsmażonej cebuli. Mieszamy by olej pokrył marchew. Dolewamy bulion, gotujemy aż marchewka zmięknie (ok. 20 minut)
2. Całość wlewamy do garnka i blendujemy blenderem do uzyskania jednolitej masy. Dolewamy wody, by nieco rozrzedzić krem (w zależności od potrzeb). Do zupy możemy dodać łyżeczkę jogurtu.

Życzymy smacznego! 🙂

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena