SZUKAJ
Kulinaria
0

Szybka zupa gazpacho. Odkrywamy hiszpańskie smaki

Ta orzeźwiająca hiszpańska zupa – gazpacho, jest bardzo smaczna i pożywna. Cebula, czosnek oraz drobno posiekana papryczka chili dostarczą naszemu podniebieniu mocnych …

Szybka zupa gazpacho. Odkrywamy hiszpańskie smaki

Ta orzeźwiająca hiszpańska zupa- gazpacho,  jest bardzo smaczna i pożywna. Cebula, czosnek oraz drobno posiekana papryczka chili dostarczą naszemu podniebieniu mocnych wrażeń. Miłośnicy ostrych potraw mogą dodać do zupy odrobinę chili w proszku.

Składniki:
½ ogórka, pokrojonego w kostkę
2 duże czerwone papryki, drobno pokrojone
1 czerwona cebula, grubo posiekana
1 duży ząbek czosnku, grubo posiekany
6 dużych lisków bazylii
700 g przecieru pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżki winnego octu
300 ml zimnego rosołu z kurczaka lub wywaru z warzyw
Sok z ½ cytryny
Czarny pieprz
Do przybrania:
1 papryka chili, drobno posiekana
½ ogórka, drobno posiekanego
1 mała zielona papryka, pokrojona w kostkę
Grzanki

Wartość odżywcza porcji: 120 kalorii, węglowodany 18 g, cukry 17g, białko 5g, tłuszcz 4g, (kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g), błonnik 4,5 g.

Przygotowanie:
1. Do miksera włożyć ogórek, czerwoną paprykę, cebulę, czosnek oraz liście bazylii. Miksować przez minutę. Dodać przecier pomidorowy, oliwę i ocet. Zmiksować.
2. Dodać rosół i sok z cytryny. Doprawić do smaku pieprzem. Przelać do naczynia, przykryć i chłodzić przez 2- 3 godziny.
3. Przybrać naczynie listkami bazylii i chili. Osobno podawać pokrojone w kostkę ogórek i paprykę oraz grzanki.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *