SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Szybkie ciasto czekoladowe z malinami

Kto powiedział, że deser musi być niezdrowy, aby był smaczny? Porcja ciasta czekoladowego z malinami dostarcza zaledwie 2 g tłuszczu…

Szybkie ciasto czekoladowe z malinami

Kto powiedział, że deser musi być niezdrowy, aby był smaczny? Porcja ciasta czekoladowego z malinami dostarcza zaledwie 2 g tłuszczu.

Składniki:
1 ½ szklanki mąki,
½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
½ łyżeczki soli,
1 ¼ szklanki cukru,
½ szklanki niesłodzonego musu jabłkowego,
1 jajko lub dwa białka,
1 szklanka chudego mleka lub wody,
2 łyżeczki esencji waniliowej,
¼ szklanki dżemu malinowego bez pestek,
Cukier puder,
600 ml świeżych malin.

Przygotowanie:
1. Należy rozgrzać piekarnik do 1750 C. Spryskać lekko tłuszczem blachę do pieczenia o wymiarach 21x21x2,5 cm. Pospać kakao w proszku.
2. W misce średniej wielkości wymieszać (na sucho) mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól.
3. W dużej misce ubić mikserem elektrycznym (niskie obroty) cukier, mus jabłkowy, jajko (lub białka). Wciąż mieszając, dodać mleko i aromat waniliowy, a następnie wsypać wymieszane suche składniki i mieszać na gładką masę. Wylać płynne ciasto na przygotowaną blachę.
4. Piec 40-45 minut. Sprawdzić, czy jest gotowe, wtykając patyczek w ciasto – powinien wyjść czysty. Zostawić w blaszce na 10 minut, aż przestygnie. Odwrócić blachę, wyjąć ciasto, zostawić do całkowitego wystygnięcia.
5. Przed podaniem, rozpuścić w rondelku, na małym ogniu dżem. Posmarować nim wierzch ostudzonego ciasta. Przybrać malinami. Zamiast dżemu możemy użyć polewy czekoladowej. Ciasto możemy również posypać cukrem pudrem.

Wartość energetyczna 1 porcji: 256 kcal, 5 g białka, 58 g węglowodanów ( w tym 4 g błonnika), 2 g tłuszczów ( w tym 1 g NKT), 24 mg cholesterolu. 268 mg sodu.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!