SZUKAJ
Kulinaria
0

Wakacyjne gofry: przepis na gofry w wersji fit

Z pewnością większa część z Was kojarzy ten czas: słońce, nadmorski deptak i unoszący się w powietrzu zapach gofrów. Te chrupiące przekąski są nieodłącznym elementem lata.

Wakacyjne gofry: przepis na gofry w wersji fit

Z pewnością większa część z Was kojarzy ten czas: słońce, nadmorski deptak i unoszący się w powietrzu zapach gofrów. Te chrupiące przekąski są nieodłącznym elementem lata. Co zrobić by wakacyjne gofry, nie stały się grzeszną przyjemnością?

 

Po pierwsze przesłodzonym gofrom z ogromną porcją bitej śmietany, przetworzonymi owocami oraz czekoladą mówimy NIE. Natomiast nasze wakacyjne gofry w wytrawnej wersji możesz jeść śmiało, dodatkowo mogą okazać się pożywnym śniadaniem. Poniżej znajdziesz przepis na zdrowe ciasto, dodaj do tego sezonowe warzywa i zrób sama swoje wakacyjne gofry w wersji fit.

 

Gofry ze szparagami

 

Jaglane gofry z dodatkiem szpinaku i siemienia lnianego to bomba witaminowa. Z dodatkiem warzyw sezonowych da Ci porządny zastrzyk energii na cały dzień.

 

Ciasto (dla 2 osób)

 

  • Mleko (1/2 szklanki)

  • Woda (1/2 szklanki)

  • Jajko

  • Mąka jaglana (2 łyżki)

  • Szpinak baby (garść)

  • Siemię lniane (1 łyżka)

  • Szczypta soli

  • Szczypta pieprzu

 

Wakacyjne gofry

 

Dodatki:

 

  • 2 jajka

  • Szparagi

  • Pomidory

  • Świeża bazylia i koper

  • Kiełki np. rzodkiewki

  • 2 łyżki octu

  • Szczypta soli

  • Olej do smarowania gofrownicy

 

Przygotowanie:

 

W pierwszej kolejności zmiksuj mleko, wodę, jajko, mąkę oraz szpinak. Następnie dodaj siemię lniane, sól, pieprz i porządnie wymieszaj – odstaw na 15 minut. W tym czasie nasmaruj gofrownicę olejem. Następnie wylej ciasto i piecz masę przez 7 minut (nie otwieraj urządzenia przed czasem). Teraz masz czas na przygotowanie dodatków. W niewielkim garnku zagotuj wodę, dodaj ocet oraz sól. Jajka wbijaj pojedynczo do miseczki, a następnie przy użyciu łyżki utwórz w garnku wir i ostrożnie wlej 1 jako. Gotuj przez około 2 minuty. Szparagi pokrój i zblanszuj w wodzie po jajkach. Ułóż na gofrach jajko(natnij je tak, by wypłynęło żółtko). Dodaj ulubione warzywa i Voilà wakacyjne gofry są gotowe do spożycia.

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena