SZUKAJ

 

Zdrowie
0

Witamina K wzmocni strukturę kości i oddali widmo osteoporozy

Lekarze od dawna stosują witaminę K, żeby ograniczyć utratę krwi po zabiegach chirurgicznych oraz w profilaktyce krwawień u noworodków. Witamina K pomaga też w budowaniu mocnego kośćca, być może zmniejsza również ryzyko osteoporozy…

Witamina K wzmocni strukturę kości i oddali widmo osteoporozy

Lekarze od dawna stosują witaminę K, żeby ograniczyć utratę krwi po zabiegach chirurgicznych oraz w profilaktyce krwawień u noworodków. Witamina K pomaga też w budowaniu mocnego kośćca, być może zmniejsza również ryzyko osteoporozy.

1

Witamina K: Co to jest?

W latach trzydziestych duńscy naukowcy zauważyli, że u piskląt żywionych karmą beztłuszczową pojawiają zaburzenia krzepnięcia krwi. Udało im się potem ustalić, że wywołuje je substancja otrzymywana z lucerny pastewnej, nazywana przez nich witaminą K ( od słowa koagulito – krzepnięcie ). Dziś wiadomo, że witamina K na potrzeby organizmu jest głównie wytwarzana przez bakterie jelitowe, a jedynie 20 proc. pochodzi z pożywienia. U zdrowego człowieka rzadko występuje niedobór chociaż zapasy ustrojowe witaminy K są niewielkie. Syntetyczne preparaty witaminy K sprzedaje się na receptę .

2

Właściwości:

1. Zmniejsza ryzyko krwawień (np. po zabiegach chirurgicznych)
2. Wzmacnia strukturę kości i oddala widmo osteoporozy

3

Dostępne jako:

1. Płyn
2. Tabletki

4

Działanie witaminy K

Witamina K w chwili zranienia uruchamia skomplikowany proces krzepnięcia krwi . Bez niej nastąpiłoby śmiertelne wykrwawienie. Naukowcy zaobserwowali, że witamin K chroni także kości.
Działanie zapobiegawcze:

Lekarz zaleca zapobiegawcze dawki witaminy K w razie ryzyka krwawień lub krwotoków. Chirurg często przepisuje witaminę K przez zabiegiem, nawet nie badając jej niedoboru, by ograniczyć krwawienie pooperacyjne. Można ją również przyjmować pod okiem lekarza w przypadkach obfitych miesiączek. Witaminę K stosuje się również w leczeniu osteoporozy, chociaż metoda ta nie jest jeszcze powszechnie uznawana. Wyniki niektórych badań wskazują, że witamina K poprawia wykorzystanie wapnia i zmniejsza ryzyko złamań. Jest to szczególnie ważne u starszych kobieta. Nic więc dziwnego, że witamina K jest składnikiem w wielu preparatów wzmacniających kości.
Dodatkowe korzyści płynące z zażywania witaminy K
Witamina K odgrywa przypuszczalnie pewną rolę w zapobieganiu nowotworom oraz pomaga pacjentom poddawanym radioterapii. Autorzy najnowszych badań uznali też witaminę K za substancję, która chroni serce. Pewne dane wskazują bowiem, że opóźniam ona odkładanie się płytek miażdżycowych, w tętnicach i zmniejsza stężenie LDL czyli „złego” cholesterolu) w krwi. Należy jednak jeszcze potwierdzić te obserwacje.

5

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę K

Chociaż nie ustalono dziennej dawki witaminy K, zażywanie 1 mg dziennie na kilogram masy ciała jest już u osób dorosłych całkowicie bezpieczne.
Niedobór: U zdrowych osób rzadko występuje niedobór witaminy K, ponieważ w organizmie powstaje jej tyle, ile potrzeba. Zdarza się natomiast u osób z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów, obserwowanymi w chorobach wątroby lub jelit. Stężenie witaminy K może się zmniejszać w wyniku długotrwałego leczenia antybiotykami. Jednak z pierwszą oznak niedoboru jest skłonność do siniaków. Pacjenci cierpiący na taki niedobór wymagają troskliwej opieki medycznej, ponieważ jeśli doznają poważniejszych obrażeń, mogą się śmiertelnie wykrwawić.

Nadmiar: Trudno byłoby do niego doprowadzić, ponieważ pożywienie (oprócz roślin zielonolistnych) nie zawiera zbyt dużo witaminy K. Chociaż nawet bardzo duże dawki witaminy K nie są toksyczne, jej duże ilości mogą być niebezpieczne dla osób zażywających leki przeciwzakrzepowe. Ponadto duże dawki wywołują niekiedy czerwienie i poty.

6

Stosowanie witaminy K

Dawkowane: W multiwitaminach zawarta jest na ogół dawka od 25 go 60 µg witaminy K. Preparaty wzmacniające kościec dostarczają około 300 µg tej witaminy dziennie, co odpowiada ilości znajdującej się w dużej główce sałaty. Większe dawki (np. takie, jak zawarte w multiwitaminach przeznaczonych dla kobiet ciężarnych ) mogą być przepisane przez lekarza osobom, które mają większe zapotrzebowanie na tę witaminę.
Sposób użycia: Witamina K powinna być przyjmowana podczas posiłków, żeby organizm lepiej ją wchłaniał.

7

Inne źródła

Najlepszymi źródłami witaminy K są zielone, liściaste warzywa, takie jak jarmuż (55µg w porcji) i botwinka (300µg). Sporo jest jej także w brokułach, młodej cebulce i brukselce. Pewna ilość witaminy K znajduje się w orzeszkach pistacjowych, olejach roślinnych, mięśnie i nabiale.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena