SZUKAJ

 

Zdrowie
0

Wszystko na temat błonnika. Przekonaj się, co mu zawdzięczasz?

Już Hipokrates mówił, że razowe pieczywo jest zbawienne dla jelit, ale lecznice znaczenie błonnika zaczęto doceniać w pełni dopiero ok. 45 lat temu. Wówczas to dwaj brytyjscy lekarze pracujący …

Wszystko na temat błonnika.  Przekonaj się, co mu zawdzięczasz?

Już Hipokrates mówił, że razowe pieczywo jest zbawienne dla jelit, ale lecznice znaczenie błonnika zaczęto doceniać w pełni dopiero ok. 45 lat temu. Wówczas to dwaj brytyjscy lekarze pracujący w Afryce odkryli, że dieta zawierająca dużo błonnika może zapobiegać niektórym chorobom.

Co to jest ?

Błonnik nie ma na pewno żadnej wartości odżywczej, jednak zarówno jego rozpuszczalna, jak i nierozpuszczalna postać są bardzo ważne dla utrzymania zdrowia. Błonnik rozpuszczalny,  występujący w owocach, jarzynach, mące owsianej orzechach i warzywach strączkowych, który jest materiałem budulcowym roślinnych błon komórkowych, pęcznieje w wodzie. W jelicie grubym jest on rozkładany przez bakterie na prostsze substancje. Dużo rozpuszczalnego błonnika zawierają między innymi nasiona babki płesznik. Błonnik nierozpuszczany, występujący w ziarnach i zbożach, składa się głównie z celulozy, która łączy się z wodą, ale nie pęcznieje niej. Nie jest trawiony, ponieważ ludzkie enzymy trawienne nie są w stanie go rozłożyć.

Działanie

Błonnik wchłania nadmiar wody z jelit, dzięki czemu stolec jest obfitszy i bardziej miękki. Przywiera też do cząstek cholesterolu, które są wydalane razem z nim, więc potrafi skutecznie zmniejszyć stężenie tej szkodliwej substancji. Błonnik nierozpuszczalny, np. celuloza, reguluje działanie jelit, a także łączy się z substancjami rakotwórczymi i toksynami, które są z nim wydalane. Błonnik rozpuszczalny nie ulega trawieniu, a pożyteczne bakterie w jelitach doprowadzają do jego fermentacji, przetwarzając go w kwasy tłuszczowe, które odkrywają ważną rolę w odżywianiu. Niedobór błonnika w pożywieniu może powodować wiele przewlekłych schorzeń zwyrodnieniowych, np. choroby serca, uchyłkowatość i cukrzycę. W zdrowej diecie powinno znajdować się 18 g błonnika dziennie, ale większość ludzi w Polsce otrzymuje go dużo mniej. Jedna kromka chleba razowego zawiera 5 g błonnika.

Główne korzyści

Pożywienie zawierające dużo błonnika pomaga zapobiegać zaparciom i powstawaniu hemoroidów, ponieważ zwiększa zawartość wody w stolcu, dzięki czemu łatwiej go wydalić z organizmu. Jeśli jemy pokarmy zawierające dużo błonnika rozpuszczalnego, zmniejsza się zapotrzebowanie organizmu na insulinę, ponieważ zwalania on proces wchłaniania glukozy zawartej w pożywieniu. Błonnik rozpuszczany ogranicza też przedostawanie się cholesterolu z jelit do krwioobiegu, dzięki czemu zmniejsza jego stężenie we krwi. Badacze codziennie przez ponad 6 tygodni podwali pacjentom z dużym stężeniem cholesterolu 10 g babki płesznik. Okazało się, że stężenie złego cholesterolu zmniejszyło się o 6 do 20 %., czyli bardziej niż u pacjentów, którzy stosowano tylko dietę niskotłuszczową. Babka płesznik, która jest dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, reguluje prace jelit u osób cierpiących na biegunkę lub zaparcia. Dlatego właśnie powinni ją stosować chorzy cierpiący na zespół nadwrażliwego jelita.

Dodatkowe korzyści:

Badania wykazują, że błonnik pomaga zrzucić zbędne kilogramy, gdyż wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejszając uczucie głodu, a także opóźniając moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek. Produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie siemię lniane, zawierające estrogeny roślinne zwane ligninami, którym pasuje działanie przeciwnowotworowe. Są one wyjątkowo skuteczne w zapobieganiu rakowi sutka. Uważa się, że babka płesznik zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Przeprowadzone w Meksyku badania nad otyłymi pacjentami o wysokim ryzyku powstawania kamieni żółciowych wykazały, że babka pomaga leczyć to schorzenie.

Stosowanie:

Dawkowanie: rozpoczyna się od niewielkich dawek 1-2 g podczas każdego posiłku. Stopniowo można je zwiększyć do 1-3 łyżek (maksymalnie 10 g) proszku rozpuszczonego w szklance soku lub wody 2 do 3 razy dziennie. Nie należy przekraczać dawki 30 g dziennie.
Sposób użycia: jeśli przyjmuje się preparaty zawierające błonnik, należy pić dużo płynów, ponieważ błonnik wchłania wodę. Przez 2 godz. Po przyjęciu preparatów zawierających błonnik nie należy zażywać innych leków, ponieważ może on opóźnić ich wchłanianie. Kobiety ciężarne powinny zasięgnąć porady lekarskiej, zanim zaczną zażywać preparaty zawierające błonnik.

Skutki uboczne:

Nagłe dostarczenie organizmowi dużej dawki błonnika może wywołać wzdęcia i bóle brzucha. Dotyczy zwłaszcza roślin strączkowych. U niektórych osób produkty zawierające dużo błonnika, szczególnie pszenne, mogą podrażnić żołądek.

Źródło: Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!