SZUKAJ

 

Zdrowie
0

Zbyt niskie spożycie soli szkodzi naszemu zdrowiu!

Zwolennicy zdrowego stylu życia dotychczas starali się ograniczać spożywanie soli, gdyż zgodnie z powszechną opinią miała ona zwiększać ryzyko chorób sercowo – naczyniowych i zgonu…

Zbyt niskie spożycie soli szkodzi naszemu zdrowiu!

Zwolennicy zdrowego stylu życia, dotychczas starali się ograniczać spożycie soli, gdyż zgodnie z powszechną opinią miała ona zwiększać ryzyko chorób sercowo – naczyniowych i zgonu. Co jeśli jednak spożywamy jej zbyt mało?  Naukowcy z McMaster University i Hamilton Health Sciences oświadczyli, że to właśnie zbyt mała ilości soli zwiększają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i zgonu. Okazuje się, że jedynie osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym powinny pozostać przy mniejszych jej dawkach, choć też nie zbyt małych, gdyż zbytnie ograniczenie soli powoduje obniżenie ciśnienia.

 

W badaniu wzięło udział 130 tysięcy osób  aż z 49 krajów świata. Naukowcy chcieli się przekonać, czy związek między solą (sodem) i zgonami, chorobami serca i udarami, różni się u osób z nadciśnieniem i ciśnieniem prawidłowym.

 

sol

 

Z przeprowadzonych badań wynika, że wszyscy niezależnie od tego, czy mają nadciśnienie, czy też nie powinni spożywać średnią ilość soli w ciągu dnia. Naukowcy podają, że dziennie powinno się jeść około 300 mg soli.

 

Zatem zasada złotego środka sprawdza się i tym razem. Jeśli zależy zdrowiu i ograniczeniu ryzyka  wystąpienia u nas chorób sercowo-naczyniowych powinniśmy spożywać optymalną ilość soli w ciągu dnia. Zarówno zbyt duża ilość,  jak i zbyt mała będą dla nas szkodliwe.

 

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena