SZUKAJ
Zdrowie
0

Zielona herbata – napar długowieczności

Według chińskiej legendy zieloną herbatę po raz pierwszy wypił około 2700 r.p.n.e. cesarz chiński. Siedział pod krzewem herbacianym, wówczas kilka listków wpadło mu do czarki z gorącą wodą…

Zielona herbata – napar długowieczności

Według chińskiej legendy zieloną herbatę po raz pierwszy wypił około 2700 r.p.n.e. cesarz chiński. Siedział pod krzewem herbacianym, wówczas kilka listków wpadło mu do czarki z gorącą wodą. Dziś wiemy, że taki napar zawiera substancję przeciwnowotworową.

C

zym jest zielona herbata?

Tradycyjny proces wytwarzania zielonej herbaty jest bardzo prosty: jej liście są blanszowane, a następnie zawijane i suszone. Blanszowanie, czyli ogrzewanie na parze, niszczy enzymy, które mogłyby spowodować, fermentację liści. Inne rodzaje herbaty poddawane są całkowitej (herbata czarna) lub częściowej (herbata ulung) fermentacji. Dzięki temu zielona herbata jej nie przechodzi, zachowuje nie tylko charakterystyczny aromat, lecz również co najważniejsze, prawie wszystkie zawarte w niej naturalne substancje, zwane polifenolami. Są to silne przeciwutleniacze, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. W zielonej herbacie wstępują również inne związki o właściwościach leczniczych, np. fluor, katechina, tanina.

D

ziałanie

W zielonej herbacie znajdują się substancje chroniące organizm przed pewnymi nowotworami i  chorobami serca. Badania dowodzą, że pomaga ona  zwalczyć infekcje i zapewnia długowieczność. Okazuje się, że u osób stale pijących zieloną herbatę pewne nowotwory występuję rzadziej niż u innych. W Chinach przeprowadzono badania, w wyniku których okazało się, że Chińczycy obojga płci, którzy pili zieloną herbatę raz na tydzień przez 6 miesięcy, znacznie rzadziej chorowali na nowotwory odbytu, trzustki, oraz okrężnicy niż osoby, które piły ją sporadycznie bądź wcale. Ryzyko zachorowania na nowotwory odbytu i trzustki w przypadku kobiet zmniejszyło się prawie o połowę. Wstępna badania wskazują, że zielona herbata może również chronić przed rakiem piersi, żołądka i skóry.

Plantacja herbaty

Badania dowodzą, że główny czynnikiem przeciwnowotworowym jest zawarty w niej przeciwutleniacz, polifenol EGCG. Niektórzy naukowcy uważają, że  EGCG może być jedną z ważniejszych odkrytych dotąd substancji antynowotworowych, która nie tylko chroni komórki przed uszkodzeniem, lecz również pobudza organizm do wytwarzania enzymów przeciwutleniaczowych . Podczas badań przeprowadzonych w USA ustalono mechanizm działania EGCG. Substancja ta powstrzymuje rozmnażanie się komórek nowotworowych, pobudzając naturalny proces umierania komórek. Co najważniejsze, EGCG nie niszczy zdrowych komórek. Inne badania przeprowadzone w USA , zwracają uwagę na to, że EGCG hamuje wytwarzanie urokinazy, enzymu, którego komórki rakowe potrzebują, by móc się rozwijać. Zablokowanie wytwarzania tego związku u zwierząt wywołało zmniejszenie nowotworu, a nawet jego całkowitą remisję.
Przeciutleniaczowe działanie polifenoli z zielonej herbaty może też chronić serce. W warukcha laboratoryjnych substancje te niszczą cholesterol, uważany za główną przyczynę miażdżycy naczyń krwionośnych. W Japonii zbadano 1371 mężczyzn pijących codziennie zieloną herbatę i ustalono, że zapobiega ona chorobom serca. Zielona Herbata zawiera również fluor, który działa antybakteryjnie i zapobiega powstawaniu próchnicy zębów.

S

tosowanie:

Z niezwykłych właściwości zielonej herbaty można skorzystać, pijąc kilka szklanek naparu albo przyjmując ją w postaci kapsułek lub tabletek. Powinno się dostarczać organizmowi od 240 do 320 mg polifenoli dziennie. Jeśli korzysta się z preparatów, najlepiej kupić takie, które zawierają co najmniej 50 % polifenoli, w tedy w dwóch dawkach po 250 mg preparatu dostarcza się organizmowi 250 mg tych substancji. Badania wykazują, że podobnej ilości tych związków dostarczają 4 szklanki świeżo zaparzonej zielonej herbaty.

Preparaty zawierające zieloną herbatę powinno się stosować podczas posiłków i popijać szklanką wody. Świeżo zaparzoną zieloną herbatę można pić o dowolnej porze dnia, niekoniecznie podczas posiłku. Aby przygotować napar, należy zalać łyżeczkę listków zielonej herbaty szklanką gorącej wody, po czym pozostawić na 2-3 min i odcedzić.

W ramach ciekawostki, liście zielonej herbaty zawierają znaczne ilości witaminy K. Nie ma jej jednak ani w naparze, ani w preparatach. Osoby chore na serce i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe, które muszą unikać produktów zwierających duże ilości tej witaminy, ponieważ wpływa ona na krzepliwość krwi, mogą bez obaw pić zieloną herbatę.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *