SZUKAJ

 

Kulinaria
0

Zimowa rozgrzewka! Przepis na zupę cebulową z białym winem, grzankami i serem

Gdy na zewnątrz zimno i ponuro, próbujemy na różne sposoby poprawić sobie humor. O tej porze roku mamy szczególną ochotę na rozgrzewające i sycące dania, które dodadzą energii na resztę dnia…

Zimowa rozgrzewka!  Przepis na zupę cebulową z białym winem, grzankami i serem

Gdy na zewnątrz zimno i ponuro, próbujemy na różne sposoby poprawić sobie humor. O tej porze roku mamy szczególną ochotę na rozgrzewające i sycące dania, które dodadzą energii na resztę dnia. Aromatyczna zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem, to doskonała propozycja na zimowy obiad.

Aromatyczne, sycące zupy często pojawiają się we wspomnieniach kuchni, jaką przygotowywały nasze mamy i babcie. Gdy z dużego garnka unosiła się gorąca para, cały dom wypełniał zapach kompozycji warzyw, przypraw i mięs. Pyszne zupy od zawsze kojarzyły się z tradycyjnym, rodzinnym obiadem. Smakowite, proste w przygotowaniu – warto gotować je każdego dnia. Rozgrzewają, dostarczają wartościowych składników i stawiają na nogi.

Na sezon zimowy proponujemy  prawdziwą eksplozję smaków! Aromatyczna zupa cebulowa z dodatkiem białego wina, chrupiących grzanek i sera, to prosty sposób na przepyszny lunch czy rozgrzewający obiad po całym dniu spędzonym w pracy.

Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem – Przepis

Składniki:
• 1 opakowanie Zupy cebulowej z grzankami  -Proste Historie
• 4 średnie cebule
• 4 łyżki oleju
• 1 łyżka suszonego tymianku
• 150 ml białego wina
• 4 liście laurowe
• 2 ząbki czosnku
• Ser typu gruyere
• Cukier
• Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
4 średnie cebule przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu pilnując, aby zeszkliła się na złoto. Pod koniec dodaj sól, cukier, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, a następnie podlej kieliszkiem 150 ml białego wina. Duś całość przez 2 minuty. Do 1,5 litra gotującego się bulionu dodaj 4 liście laurowe, zgniecione 2 ząbki czosnku. Wrzuć zamrożoną Zupę cebulową  oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dopraw solą, pieprzem, następnie serwuj z drobno startym serem typu gruyere. Na końcu posyp zupę grzankami odświeżonymi na gorącej patelni.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena