SZUKAJ
Kulinaria
0

Jak zrobić lody naturalne? Skorzystaj z naszych porad

Przyszedł Ci kiedyś do głowy pomysł o zrobieniu swoich własnych lodów? Dzięki naszemu instruktażowi wreszcie lody naturalne będziesz mógł zrobić w domu. Jak najbardziej to popieramy!

Przyszedł Ci kiedyś do głowy pomysł o zrobieniu swoich własnych lodów? Dzięki naszemu instruktażowi wreszcie lody naturalne będziesz mógł zrobić w domu. Jak najbardziej to popieramy!

 

 

 

 

Lody z sklepu mówimy NIE – dlaczego?

 

Nie chodzi o to by od razu stawać się ortodoksyjnym lodożercą, jednak nie ma co ukrywać, że samodzielnie przygotowane lody naturalne smakują najlepiej, a przede wszystkim są o wiele zdrowsze. W lodach z supermarketu najczęściej wykorzystywane jest mleko w proszku, którego zawartość głównie składa się z laktozy, a jak wiadomo nie wszyscy dobrze ją trawią. A co z sorbetami? Niestety nie ma się co łudzić, że sorbet kupiony w sklepie będzie zdrowszą alternatywą, gdyż po pasteryzacji nie zostaje tam prawie nic zdrowego.. wniosek?

 

1. Lody naturalne – rzemieślnicze

 

Cukier oraz chemiczne stabilizatory zamieniamy na kokos i daktyle otrzymując w zamian wiernego przyjaciela z dzieciństwa, a przede wszystkim prawdziwe źródło paliwa po ciężkim treningu.

 

2. Lody naturalne – jogurtowe

 

Mrożone jogurty po raz pierwszy pojawiły się w latach 80 rozpoczynając tym samym swoją wielką karierę, która oczywiście była całkowicie zasłużona. Z czego słyną? Przede wszystkim ze znikomej ilości tłuszczu oraz dużej zawartości probiotyków. Te z supermarketu niestety najczęściej ‘’ulepszane’’ są niezdrowymi dodatkami.

 

3. Lody naturalne – Granita

 

Jeżeli uwielbisz sorbety to pokochasz również lody w tej postaci, gdyż różnią się one tylko konsystencją. Sorbet jest głatki, natomiast granita ma kryształową konsystencję, ale w oby przypadkach są świetnym sposobem na oczyszczenie po posiłku. Pamiętaj, że przyrządzając je w domu sam decydujesz o ilości cukru.

 

4. Lody naturalne – Gelato

 

Włoskie odpowiedniki naszych polskich lodów mają znacznie wyższą zawartość mleka lub śmietany (w zależności od tego na czym są robione) a co najważniejsze są wolniej kręcone. Jaki jest tego skutek? Większa objętość ze względu na sporą ilość powietrza, która się do nich dostaje.

 

Musimy również pamiętać, że nie ma lodów bez cukru. Teraz kiedy już mamy tego świadomość możemy zacząć prawdziwe eksperymenty kulinarne: użyć płynnej stewii, miodu czy chociażby mleczka kokosowego. W taki sposób zyskamy nie tylko lepszy smak, ale i całą masę witamin.

 

No dobrze, skoro zdecydowaliśmy się na samodzielnie przygotowane lody naturalne to należy zabrać się za zakup maszynki. Na rynku dostępna jest cała masa tego typu sprzętów, także mamy w czym wybierać. Oczywiście są tańsze modele i te nieco droższe, jeżeli chodzi o te pierwsze to spokojnie już w okolicach 100zł możemy kupić naszą pierwszą maszynkę do kręcenia lodów. Pewnie, że te droższe są znacznie bardziej wypasione, ale przecież nie będziemy sprzedawać naszych lodów, a z tych tańszych naprawdę wyjdą lody.

 

Przy wyborze odpowiedniej maszynki najważniejsze są obroty i to właśnie na nie musimy zwrócić uwagę, gdyż dobre lody kręci się wolno. Lody naturalne wyprodukowane w domu najlepiej oraz najzdrowiej jest zjeść w przeciągu 2 tygodni, jednak nie znamy osoby która by wytrzymała tyle czasu.

 

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena