Warto prowadzić do codziennego jadłospisu przynajmniej pięć przekąsek z podanej listy. Warzywa i owoce –świeże, mrożone, w puszkach lub suszone – powinny stać się jego stałym elementem.
Każdego dnia wybierz pięć przekąsek spośród zaproponowanych z podanych poniżej grup. Ciężar jednej porcji to średnio 85 g.
Jabłko, gruszka, brzoskwinia, pomarańcza – podaj plasterki owoców do płatków śniadaniowych albo jedz same owoce.
Dwa owce średniej wielkości jak kiwi, śliwka lub mandarynka, możesz zjeść między posiłkami.
Trzy suszone owoce, jak morele i śliwki, są doskonałe do przegryzienia.
Jedno awokado lub pół grejpfruta to świetna przekąska przed obiadem albo kolacją. Awokado z krewetkami będzie bardziej pożywne.
Miseczka owoców – truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie lub winogrona można dodać do płatków śniadaniowych lub zrobić kolorową sałatkę z samych owoców.
Dwie łyżki sałatki owocowej lub owoców kompotu na deser albo jako dodatek to śniadania.
Dwie łyżki lekko podgotowanych warzyw – warzywa zachowują witaminy i działanie przeciwrakowe, jeśli są gotowane na parze, pieczone na ruszcie lub krótko smażone.
Miseczka sałaty do każdego głównego posiłku.
Szklanka soku owocowego – odświeżający sok owocowy jest odpowiedni na każdą porę dnia.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!