SZUKAJ
Kulinaria
0

5 sposobów na organizację zdrowych posiłków. Tanio, szybko i zdrowo

Trudno jest odżywiać się w 100 proc. zdrowo, szczególnie gdy po 8 godzinach spędzanych w pracy, mamy jedynie ochotę zjeść coś na szybko. Bardzo często odpuszczamy sobie…

5 sposobów  na organizację zdrowych posiłków. Tanio, szybko i zdrowo

Trudno jest odżywiać się w 100 proc. zdrowo, szczególnie gdy po 8 godzinach spędzanych w pracy, mamy jedynie ochotę zjeść coś na szybko. Bardzo często odpuszczamy sobie gotowanie zdrowych posiłków  i sięgamy po fast – foody. Są szybki i tanim rozwiązaniem. Zdrowe menu  jest w cenie i jego przygotowanie na pewno zajmuje więcej czasu. Na wszystko jednak jest sposób. Prowadzenie  zdrowego stylu życia nie musi być ani pracochłonne,  ani kosztowne. Zdrowe jedzenie w cenie i tempie fast foodów? To jest możliwe!

Na samą myśl o zdrowym odżywianiu wyobrażamy sobie,  parę dobrych godzin spędzonych w kuchni, bądź przeszukiwanie poradników, kulinarnych blogów w celu znalezienia zdrowych  inspiracji. W efekcie końcowym odpuszczamy, stawiamy na szybki, tradycyjny posiłek, bądź danie na wynos. Kolejna rzecz to cena. Przywykłyśmy do tego, że za zdrowszy produkt trzeba więcej zapłacić. Aby  przygotować jedno danie potrzebujemy 5 różnych składników, jednak nie w całości, więc wydajemy jednorazowo sporo pieniędzy, a pod koniec tygodnia wyrzucamy ciemne awokado, zwiędły szpinak i zepsute mango do kosza. Można tego unikać planując z wyprzedzeniem nasze kulinarne podboje. Wystarczy, że spędzicie w kuchni trochę  więcej czasu, przygotujecie porcję  na kilka dni do przodu, a później zostanie Wam już tylko rozkoszowanie się wolną chwilą. Oto pięć organizacyjnych trików, które pomogą Wam jeść zdrowo!

1

Zamroź śniadanie

Nie jadasz śniadań, bo rano brakuje Ci czas? To wytłumaczenie przestanie mieć uzasadnienie, jeśli wcześniej je przygotujesz, podzielisz na porcje i zamrozisz. Będziesz potrzebować do tego kilka plastikowych torebek. Umieść w nich różne produkty, do których wystarczy dodać trochę soku , mleka, wody i wrzucić do blendera. Do tych z większą zawartością owoców proponujemy dorzucić mleko, do tych ze szpinakiem sok pomarańczowy. Banan i mleko warto wzbogacić odrobiną kakao lub cynamonu. Możesz przygotować tyle zestawów na ile pozwala ci pojemność zamrażalki.

Fot: Pinterest

sniadanie

2

Drugie śniadanie podano w słoiczku

Wystarczy, że w warzywa pocięte w słupki wetkniesz humus, bądź jogurt grecki z przyprawami.

Fot: Pinterest

warzywa pociete w slupki

3

Sałatka do słoika

Sałatka do bardzo dobra alternatywa dla tradycyjnego obiadu. Tak przygotowana zachowa chrupkość i świeżość na dłużej.

saltaka

4

Gotowy zestaw prosto na patelnię

Zamiast kupować gotowe zestawy na patelnię, przygotuj je sama, w rezultacie uzyskasz więcej za mniej, a przede wszystkim będzie zdrowo. Zapakuj w opakowanie wszystko, co niezbędne do dania. Przygotowanie obiadu następnego dnia zajmie Ci jedynie 5-7 minut. Będziesz musiała jedynie wrzucić  wcześniej pocięte i zamarynowane składniki na rozgrzaną patelnię.

5

Świeże zioła zawsze pod ręką

Jeśli chcesz postawić na zdrową kuchnię powinnaś wyeliminować gotowe zestawy przypraw w kostce, gdyż zawierają całe mnóstwo wzmacniaczy smaku i emulgatorów. Nic nie zastąpi świeżych ziół. Aby nie wylądowały w koszu zbyt szybko wystarczy jeden trik – włóż przyprawy i zioła do szklanki z wodą, przykryj reklamówką i całość uszczelnij gumką recepturką. Tak zapakowana pietruszka, koperek, kolendra wytrzyma w lodówce znacznie dłużej.

Fot: thekitchn.com

ziola

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *