Błonnik jest bardzo istotny dla właściwego funkcjonowania przewodu pokarmowego. I choć sam nie ulega strawieniu, a przez to nie jest wchłaniany do krwi, to jednak pozostają w jelitach przyśpiesza przemianę materii.
1. Do zup i zapiekanek dodawaj nasiona roślin strączkowych.
2. Jedz pieczywo pełnoziarniste, makaron, płatki śniadaniowe i brązowy ryż.
3. Do wypieków używaj mąki razowej.
4. Podjadaj suszone owoce lub dodaj je do płatków.
5. Pięć raz dziennie jedz owoce i warzywa, najlepiej ze skórką.
Pieczywo pełnoziarniste jedzone codziennie, jest bardzo dobrym źródłem błonnika. Nie warto kupować ciemnego chleba, który nie ma otrąb ani ziaren i jest pieczony metodą przemysłową.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!