W naszym organizmie jest więcej bakterii…niż naszych własnych komórek. Tylko około 500 gatunków bakterii zasiedla przewód pokarmowy. Nie wpadajmy jednak w panikę. Znaczna większość organizmów jelitowych – ponad kilogram – jest pożytecznych. Wzmacniają one naszą miejscową odporność, trawią cukry mleka (laktozę), uczestniczą we wchłanianiu składników pokarmowych i korzystanie wpływają na trawienie. Jednak niektóre bakterie bytujące w jelitach wraz z tymi z pochwy i dróg moczowych mogą być przyczyną wielu problemów. Z tego powodu dobrze jest zaopatrzyć swoją lodówkę w dostawę jogurtu naturalnego, kefiru, czy maślanki.
1
Regulują, przemianę materii, dostarczają dużych ilości łatwo przyswajalnych białek i wapnia, obniżając ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.
2
Są sprzymierzeńcami szczupłej figury – włączając je do codziennej diety, zawsze będziemy czuć się lekko i zdrowo.
3
Lekkostrawna maślanka zawiera dużo lecytyny, czyli składnika niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a obecny w niej kaw mlekowy reguluje trawienie, wzmagając wydzielanie soków żołądkowych.
4
Jogurty znakomicie ułatwiają syntezę witamin, wspomagają układ odpornościowy, ułatwiają wchłanianie żelaza, pomagają przy zaparciach, wzdęciach, nadkwaśności żołądka.
5
Ogromny wybór smaków i delikatna, aksamitna konsystencja sprawiają, że jogurty są pysznym zdrowym deserem, do którego łatwo przekonamy dzieci. Jeśli batoniki i chipsy zastąpimy owocowymi, czekoladowymi jogurtami z dodatkiem zburz albo płatków, dostarczymy organizmom dzieci witamin i mikroelementów, a wyeliminujemy z ich diety puste kalorie.
6
Zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych, które regulują pracę jelit. Odbudowują florę bakteryjną po kuracji antybiotykowej oraz podnoszą odporność. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wynika, że osoby, które codziennie spożywają jogurt probiotyczny mają we krwi pięć razy więcej gamma – interferonu, czyli substancji, która pobudza układ odpornościowy do walki z zakażeniami niż ci, którzy jogurtu nie jedli.
7
Kefir i jogurty zawierają mniejszą niż mleko ilość laktozy – dzięki temu osoby cierpiące na nietolerancję tego cukru mogą spokojnie delektować się tymi napojami.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!