SZUKAJ
Zdrowie
0

7 dowodów na to, że kefiry, jogurty i maślanki to samo zdrowie

W naszym organizmie jest więcej bakterii…niż naszych własnych komórek. Tylko około 500 gatunków bakterii zasiedla przewód pokarmowy. Nie wpadajmy jednak w panikę…

7 dowodów na to, że kefiry, jogurty i maślanki to samo zdrowie

W naszym organizmie jest więcej bakterii…niż naszych własnych komórek. Tylko około 500 gatunków bakterii zasiedla przewód pokarmowy. Nie wpadajmy jednak w panikę. Znaczna większość organizmów jelitowych – ponad kilogram – jest pożytecznych. Wzmacniają one naszą miejscową odporność, trawią cukry mleka (laktozę), uczestniczą we wchłanianiu składników pokarmowych i korzystanie wpływają na trawienie. Jednak niektóre bakterie bytujące w jelitach wraz z tymi z pochwy i dróg moczowych mogą być przyczyną wielu problemów. Z tego powodu dobrze jest zaopatrzyć swoją lodówkę w dostawę jogurtu naturalnego, kefiru, czy maślanki.

1

Regulują, przemianę materii, dostarczają dużych ilości łatwo przyswajalnych białek i wapnia, obniżając ciśnienie i poziom cholesterolu we krwi.

2

Są sprzymierzeńcami szczupłej figury – włączając je do codziennej diety, zawsze będziemy czuć się lekko i zdrowo.

3

Lekkostrawna maślanka zawiera dużo lecytyny, czyli składnika niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a obecny w niej kaw mlekowy reguluje trawienie, wzmagając wydzielanie soków żołądkowych.

4

Jogurty znakomicie ułatwiają syntezę witamin, wspomagają układ odpornościowy, ułatwiają wchłanianie żelaza, pomagają przy zaparciach, wzdęciach, nadkwaśności żołądka.

5

Ogromny wybór smaków i delikatna, aksamitna konsystencja sprawiają, że jogurty są pysznym zdrowym deserem, do którego łatwo przekonamy dzieci. Jeśli batoniki i chipsy zastąpimy owocowymi, czekoladowymi jogurtami z dodatkiem zburz albo płatków, dostarczymy organizmom dzieci witamin i mikroelementów, a wyeliminujemy z ich diety puste  kalorie.

6

Zawierają żywe kultury bakterii probiotycznych, które regulują pracę jelit. Odbudowują florę bakteryjną po kuracji antybiotykowej oraz podnoszą odporność. Z badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców wynika, że osoby, które codziennie spożywają jogurt probiotyczny mają we krwi pięć razy więcej gamma – interferonu, czyli substancji, która pobudza układ odpornościowy do walki z zakażeniami niż ci, którzy jogurtu nie jedli.

7

Kefir i jogurty zawierają mniejszą niż mleko ilość laktozy – dzięki temu osoby cierpiące na nietolerancję tego cukru mogą spokojnie delektować się tymi napojami.

Podziel się:
  • googleplus
  • linkedin
  • tumblr
  • rss
  • pinterest
  • mail

Napisane przez: Marlena

Dodano 0 komentarzy

Zostaw komentarz

Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *