Nie musisz być uzależniony od soli. Wypróbuj sposoby na zmniejszenie spożycia soli, a już po tygodniu dwóch nie będzie Ci jej brakowało.
1. W ogóle nie sól potraw, które przygotowujesz według przepisów kulinarnych albo zawsze zmniejszaj jej ilość o 25 proc. przez odmierzanie takiej samej objętości soli gruboziarnistej. Jej ziarna zajmują więcej objętości i nie wypełniają ściśle łyżeczki.
2. Usuń ze stołu solniczkę. Jeśli nie będziesz je miał pod ręką, może nie przyjdzie Ci do głowy, żeby dosolić potrawę na talerzu.
3. Do przyprawiania potraw używaj ziół, cytryny i musztardy. Kolendra i kminek dodadzą smaku daniom i rybnym i gotowanym warzywom.
4. Jeśli kupujesz żywność w puszkach, na przykład fasolę, cieciorkę i kukurydzę, zawsze wybieraj wersję bez dodatku soli i cukru. Jeśli nie możesz znaleźć takich puszek, dokładnie wypłucz warzywa przed wykorzystaniem; w ten sposób usuniesz z nich trochę soli.
5.Żywność przetworzona często zawiera przerażająco wysokie stężenie soli. Zainwestuj w mikser albo robot kuchenny lub sam zacznij gotować.
6. Daj szansę niesolonym albo mało słonym precelkom, chrupkom, orzeszkom arachidowym i przyprawom.
7. Zamiast solić, spróbuj przyprawiać gotowe warzywa sokiem z cytryny otartą z niej skórą.
Dodano 0 komentarzy
Zostaw komentarz
Chcesz wyrazić swoją opinię ?
Zostaw odpowiedź!